Finans Nyhet

Ark Kapital utökar kapitalpool och lanserar i Tyskland 

Taggar i artikeln

Ark Kapital
”Vi är glada över att kunna erbjuda något nytt, plus ge tillgång till mer kapital, för tyska grundare och techbolag. Med de övergripande makrotrenderna, där är många företag tvingas att rita om sina planer och prioritera en väg mot lönsamhet, så kunde tidpunkten inte vara bättre”, säger Henrik Landgren, medgrundare och CPTO på Ark Kapital.
Publicerad
Uppdaterad

Ark Kapital utökar sin kapitalpool med ytterligare 100 miljoner euro och expanderar till Tyskland. Med dagens lansering utökar Ark sin kapitalpool till totalt 400 miljoner euro.

Realtid.se

Ark Kapital vänder sig mot techbolag och ger dem löpande tillgång till detaljerade vyer över deras historiska och framtida tillväxt, genom att koppla upp bolagens rådata mot analysplattformen AIM – en prognos som ger Ark Kapital möjlighet att ge ut långsiktiga lån upp till 100 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

–Vi är glada över att kunna erbjuda något nytt, plus ge tillgång till mer kapital, för tyska grundare och techbolag. Med de övergripande makrotrenderna, där är många företag tvingas att rita om sina planer och prioritera en väg mot lönsamhet, så kunde tidpunkten inte vara bättre, säger Henrik Landgren, medgrundare och CPTO på Ark Kapital i en skriftlig kommentar.

–Från det att Ark Kapital startades har vi sett ett växande behov av tillgång till kapital som erbjuds på grundarnas villkor, med längre återbetalningstider, med flexibilitet utanför rundor, och som ett komplement till traditionellt riskkapital.

Annons

Arks analys visar att det är en tydlig minskning i flödet av riskkapital till den tyska teknikmarknaden. Medan tidiga seed- och A-rundor har påverkats mindre, har techbolag i senare skede sett riskkapitalet minska med 56 procent på årsbasis jämfört med 2021, samma siffra för hela Europa har minskat med så mycket som 46 procent om man enbart tittar till C-rundor och finansiering i senare skede, enligt data från Dealroom.

Historiskt har kreditmarknaden varit utestängd från att investera i techbolag i ett tidigt skede eftersom bankerna inte har kunnat riskbedöma företag med ännu inte lönsam tillväxt, ett gap som Ark vill överbrygga.

Ark planerar för ytterligare marknadsexpansioner under 2023 och teamet backas upp av sju unicorn-grundare med Hjalmar Winbladh från Epidemic Sound och grundare av EQT Ventures, Jacob De Geer från IZettle, Timo Soininen från Small Giant Games, Ilkka Paananen från Supercell, Sebastian Knutsson från King, Riccardo Zacconi från King , och Steve Anavi från Qonto.

Annons

Annons