Är bitcoin på väg in i det reglerade finrummet?

Taggar i artikeln

Veckans börssnackisar
Joakim Bornold.
Publicerad
Uppdaterad

Levlers grundare och ordförande, sparprofilen Joakim Bornold, sammanfattar börsveckan varje fredag. Vad var veckans överraskning? Veckans besvikelse? Och vem stod för veckans citat? Här är Joakim Bornolds summering.

Realtid.se

Överraskning: Tokyo! Jag spenderade höstlovsveckan med att besöka Japan och Tokyo. Vilken stad! Varför har ingen sagt detta tidigare? Snyggt, rent och ordning och reda. Samtidigt brottas man ju precis som vi svenskar med en väldigt svag valuta. Jag kanske inte kände mig rik men inte lika fattig som man känner sig i New York i alla fall. Med den japanska yenen på väldigt låga nivåer men med ett näringsliv som repar sig allt snabbare så framstår japan inte bara som ett trevligt resmål utan även som en intressant investering.

Besvikelse: Såg att svenskarna fortsätter att dumpa fonder enligt Fondbolagens Förening. Det slår aldrig fel att folk ofta säljer aktiefonder när de i stället borde borde vara köpare. Lätt förstås att säga i teorin, men desto svårare att hålla i pratiken.

Utspel/citat: ¨Skuldtaket i sin nuvarandeform saktar ned nödvändiga förändringar¨ skulle kunna vara och kanske borde vara ett citat från svenska regeringen, men är ett citat från Tyskland. Tyska staten verkar fast besluten att hjälpa näringslivet med statlig hjälp, men här på hemmaplan lyser de större satsningarna med sin frånvaro. Trots att Sverige kanske har bäst förutsättningar av alla europeiska länder att satsa.

Annons

Vinnare: Bitcoin. Kryptovalutan som alla älskar att hata har lite i skymundan haft ett riktigt bra år. Fler aktörer tittar på fondsetuper mm. Är bitcoin på väg in i det reglerade finrummet?

Förlorare: Garo kom med en riktigt svag rapport idag och straffades därefter. 16 procent  ner när jag skriver det här. Dock gillar jag både produkten och bolaget och efter en nedgång på över 70 procent hittills i år så börjar aktien kännas prisvärd.

Bransch: Bilbranschen har det ju tufft helt klart. De europeiska bilmärkena kämpar med ökad konkurrens inte minst från kinesiska biltillverkare. Förra veckan besökte jag Tokyos bilmässa och där lös både kinesiska och koreanska bilmärken med sin frånvara så de japanska fick glänsa relativt ostört. De japanska tillverkarna är helt klart sena på bollen när det gäller elbilar men nu växlar de upp och bland annat Honda och Sony visade upp ett nytt gemensamt koncept. Dock verkar japanerna själva vara måttligt intresserade av elbilar. Efter åtta dagar på plats hade jag sett fem gånger fler Geländewagon en elbilar totalt.

Annons

Annons