Bröderna Jens och John Patrick Berlips grundade Apoex 2010 och äger vardera 19 procent av bolaget. Foto: Pressbild
M&A

Apoex nära försäljning – Carnegie sonderar terrängen

Den snabbväxande läkemedelsdistributören Apoex, som sålde för 5,6 miljarder kronor förra året och som har Axel Johnson-koncernens investeringsbolag Novax som största ägare, går mot en försäljning kan Realtid avslöja. 

Uppdaterad 2020-09-23
Publicerad 2020-09-23

Enligt Realtids källor har ägarna tagit in Carnegie som rådgivare för att sondera intresset bland möjliga köpare och sköta en auktion på Apoex, som har många av Sveriges landsting och regioner som kunder. 

Samtidigt som försäljningen vuxit snabbt verkar Apoex i en bransch med stenhård konkurrens, där det gäller att hålla de lägsta priserna för att vinna offentliga upphandlingar. Det sätter en gräns för hur lönsam verksamheten kan bli.

– Det är inte speciellt lönsamt, men det är bra tillväxt”, säger en källa. Apoex årsredovisning för 2019 är inte tillgänglig, så någon vinstsiffra är inte publik. Med en försäljning på 4,6 miljarder kronor 2018 gjorde Apoex ett resultat före av- och nedskrivningar på 24 miljoner kronor. 

Det var 2015 som Novax köpte in sig i Apoex. Vid den tidpunkten omsatte bolaget omkring 1,7 miljarder kronor och har sedan dess alltså vuxit mycket kraftigt, bland annat genom förvärv. Novax avböjer att kommentera Realtids uppgifter. 

Bröderna Jens och John Patrick Berlips som grundade Apoex 2010 äger vardera 19 procent, att jämföra med Novax 44 procent enligt årsredovisningen för 2018. Realtid har inte klarlagt huruvida grundarbröderna avser fortsätta stanna kvar med delar av sitt ägande. Jens Berlips säger att bröderna inte vill uttala sig om en eventuell affär eller hur de ser på sitt ägande i bolaget.

Reatid har heller inga exakta uppgifter om när en försäljningsprocess väntas dra igång, utöver att den verkar vara tänkt att starta under hösten.

Apoex distribuerar läkemedel och förbrukningsartiklar till aktörer inom både offentlig och privat vård. Bland bolag med liknande verksamhet finns Onemed, som ägs av det av familjen Kamprad kontrollerade riskkapitalbolaget Nalka och där AP6 också är delägare. Nalka köpte Onemed 2019 från det brittiska riskkapitalbolaget 3i.

– Nalka/Onemed kan vara en bra köpare, förutom vanliga riskkapitalbolag, gissar en annan källa.

En branschkälla påpekar dock att verksamheterna skiljer sig åt såtillvida att Onemed inte har riktat in sig på att distribuera färdigdoserade läkemedel, vilket Apoex gör i stor omfattning. 

Förberedelserna att sälja Apoex tar form samtidigt som en annan liknande men betydligt större europeisk spelare, som också har verksamhet i Sverige, är på väg ut i en auktion. Det handlar om den holländska koncernen Mediq, som ägs av riskkapitalbolaget Advent. Där har nyhetsbyrån Bloomberg rapporterat att Rothschild fått i uppdrag att förbereda en försäljning och att prislappen kan landa på över en 1 miljard euro. 

Platsannonser