Finans Nyhet

AP7 sätter press på Tesla

Taggar i artikeln

Sjunde AP-Fonden Tesla
Charlotta Dawidowski Sydstrand, Elon MuskCharlotta Dawidowski Sydstrand, Elon Musk
”Humankapitalet är en jätteviktig del av de här bolagen och om Tesla inte hanterar och lyckas behålla sin personal på ett bra sätt är det inte ett välskött bolag”, säger Charlotta Dawidowski Sydstrand till SVT.
Publicerad
Uppdaterad

Inför Teslas bolagsstämma, som hålls i natt, i Austin, Texas, har den statliga Sjunde AP-fonden, som är en av aktieägarna, framfört krav om att bolaget förbättrar arbetskulturen.

Realtid.se

– Vi vill att Tesla tar itu med de här allvarliga anklagelserna som har kommit under ganska lång tid som handlar om diskriminering, trakasserier och även antifackliga rättigheter, säger Charlotta Dawidowski Sydstrand som är hållbarhetschef på statliga Sjunde AP-fonden till SVT.

Sjunde AP-fonden har tillsammans med den amerikanska aktivistfonden Nia Impact Capital lagt en motion som handlar om hur Tesla hanterar interna anklagelser om missförhållanden.

I Teslas anställningskontrakt finns en klausul som innebär att de anställda är förhindrade att vidta rättsliga åtgärder om de känner att de är drabbade av till exempel diskriminering. Tesla vill istället hantera tvisterna i ett slags skiljedomstol, omgärdad av omfattande sekretess.

Annons

Skiljeförfarande är enligt AP7 en utomrättslig metod. När anklagelser om diskriminering eller trakasserier hanteras genom skiljeförfarande förblir bakomliggande fakta och utgången av målet sällan publika. Detta hindrar andra anställda från att lära sig om och agera utifrån gemensamma problem.

Ett antal företag har redan slutat kräva att anställda ska gå via skiljedom vid fall av diskrimination och lagstiftare har försökt förbjuda eller begränsa användningen av sådana bestämmelser när trakasserier eller diskriminering har förekommit.

Enligt Sjunde AP-fonden handlar problematiken inte bara om moral och sociala rättigheter.

Annons

– Det handlar lika mycket om aktieägarvärdet. Humankapitalet är en jätteviktig del av de här bolagen och om Tesla inte hanterar och lyckas behålla sin personal på ett bra sätt är det inte ett välskött bolag, säger Charlotta Dawidowski Sydstrand till SVT.

För tre månader sedan blev det känt att en flygvärdinna framfört anklagelser om att Elon Musk, vid en privatjetsflygning ska ha klätt av sig, visat sitt könsorgan och krävt sexuell massage.

Enligt tidningen Business insider betalade Musks flygföretag Space X i hemlig uppgörelse en kvarts miljon dollar till kvinnan. Elon Musk har emellertid avfärdat anklagelserna.

Annons

AP7 ägde vid årskiftet knappt 1 promille av aktierna i Tesla, till ett marknadsvärde på drygt 7 miljarder.

Den 30 juni i år hade fonden totalt 773,2 miljarder kronor i förvaltat kapital.

I början av augusti var aktierna värda cirka 7,5 miljarder kronor. Innehavet utgör cirka 1 procent av Sjunde AP-fondens aktieportfölj.

Teslas totala börsvärde var i början av augusti närmare 10 000 miljarder kronor.

Annons