Ännu ingen uppgörelse om skuldtaket

Taggar i artikeln

Joe Biden vitahuset
Joe BidenJoe Biden
President Joe Biden. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Måndagens möte mellan president Joe Biden och representanthusets talman Kevin McCarthy var ”produktivt”, men ledde däremot inte till någon uppgörelse kring skuldtaket.

Någon uppgörelse kring USA:s skuldtakt finns ännu inte på plats. Det uppgav representanthusets talman Kevin McCarthy efter en ny träff med president Joe Biden under måndagen, rapporterar CNBC.

McCarthy lät samtidigt optimistisk kring förhandlingarna. Han sade att det senaste samtalet med Biden var “produktivt” och “professionellt”, och tillade att tonen i samtalet var det bästa hittills.

McCarthy uppgav också att båda sidornas grupper kommer att fortsätta förhandlingarna över natten.

Annons

–  Presidenten och jag känner till tidsfristen, så jag tror att vi kommer att prata varje dag […] tills vi får detta gjort, sade McCarthy.

Både Biden och McCarthy har erkänt att en av de viktigaste punkten i samtalen fortfarande är frågan om utgiftstaken, ett av republikanernas viktigaste krav men hittills en röd linje för Vita huset.

Om skuldtaket inte lyfts riskerar USA redan i juni att inte kunna möta sina betalningsåtaganden. Det skulle innebära inställda löner för offentligt anställda samt ett potentiellt sänkt kreditbetyg, vilket skulle höja landets upplåningsräntor och få en negativ påverkan på finansmarknader.

Annons

Annons