Annika Winsth: Mycket talar för att detta är räntetoppen 

Annika Winst, Nordeas chefsekonom. Foto: TTAnnika Winst, Nordeas chefsekonom. Foto: TT
Annika Winsth, chefsekonom, Nordea.
Publicerad
Uppdaterad

Mycket talar för att detta blir räntetoppen givet att Riksbanken lämnade räntan oförändrad, men det dröjer innan räntan sänks och den lär inte komma tillbaka till nivåer från 2022. Det skriver Nordea i en kommentar.

Finwire

– Riksbankens räntebana signalerar att det kan komma ytterligare någon räntehöjning, men det är sannolikt snarare av taktiska skäl för att stötta kronan än att styrräntan faktiskt höjs. En svagare krona riskerar att leda till högre inflation, det vill Riksbanken undvika, uppger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Hon bedömer att det blir för sent att höja räntan vid nästa möte.

– Samtidigt har svensk ekonomi bromsat in på bred front och arbetsmarknaden viker nu påtagligt. Pressen på skuldsatta hushåll och företag ska inte negligeras. Vid nästa penningpolitiska möte lär konjunkturen vara än svagare och det är helt enkelt för sent att höja styrräntan vid mötet i slutet av januari 2024 enligt Nordeas bedömning.

Annons

Nordea spår dock inte att räntorna kommer att sänkas i närtid. Riksbankens räntebana indikerar att det dröjer till 2025 innan styrräntan sänks. Nordea gör bedömningen att räntan sänks till sommaren 2024, och vid slutet av 2025 väntas den enligt bankens prognos ligga vid 2,5 procent.

Winsth menar att hushållen måste ta höjd för att räntan ligger kvar väsentlig över nivån från 2022.

Nordea spår att den egna rörliga boräntan, listräntan, ligger kvar vid 6 procent i juni nästa år. I december nästa år väntas den ha sjunkit till 5,25 procent och i december 2025 till 4,35 procent.

Annons

Annons