Annika Winsth: Allt tydligare tecken på att penningpolitiken biter

Taggar i artikeln

Nordea
Annika Winsth, chefsekonom på Nordea. Foto: Anders Frick
Publicerad
Uppdaterad

Centralbankernas krafttag mot inflationen får nu fullt genomslag på såväl inflationen som den ekonomiska utvecklingen, vilka båda nu ger vika. Det skriver Nordea i sin senaste konjunkturrapport.

Finwire

– Vi ser allt tydligare signaler om att penningpolitiken biter. Nu gäller det att ha örat mot rälsen och lyssna till företagen där många tydligt indikerar en vikande efterfrågan och ett ökat behov av att skära i kostnader. Det är illavarslande för bland annat sysselsättningen, säger Annika Winsth, Nordeas chefekonom.

Hon pekar vidare på att de mest räntekänsliga delarna av ekonomin tidigt reagerade på åtstramningarna från centralbanken. Nästa steg är att försiktighetssparandet stiger när de finansiella reserverna minskar och arbetsmarknaden går in i en svagare fas, enligt storbanken.

– Hushållen är hårt ansatta av hög inflation och stigande räntor, med minskad konsumtion som följd. Men även exporten dämpas samtidigt som såväl byggbranschen som den offentliga sektorn är under press. BNP får en utdragen svacka med risk för en tre år lång stagnation, säger Annika Winsth

Annons

Även om inflationen sjunker är den för hög för att Riksbanken skall inta en avvaktande inställning i närtid. Nordea spår ytterligare en höjning i juni. Banken spår att inflationen ligger under inflationsmålet nästa år.

– Kronan har missgynnats av turbulensen på finansmarknaderna, men också av inhemska skäl. Flera av dessa osäkerheter dröjer sig kvar, i synnerhet i år, och kronan handlas därmed fortsättningsvis på svaga nivåer mot euron, säger Annika Winsth.

Nedan följer prognoser från Nordea rörande BNP med mera.

Annons
Sverige, nyckeltal202020212022P2023P2024P
BNP, %−2,25,42,6−1,40,4
BNP, kalenderkorrigerad, %−2,45,32,7−1,20,4
Arbetslöshet (AKU), %8,58,87,57,58,4
Inflation, KPIF, årsgenomsnitt, %0,52,47,75,91,7
Löner (KL), %2,12,62,743,7

Källa: Nordea

Annons