Anna Kinberg Batra ny landshövding i Stockholms län

Taggar i artikeln

Anna Kinberg Batra Stockholm
Anna Kinberg Batra, Advanced SoltechAnna Kinberg Batra, Advanced Soltech
Anna Kinberg Batra har lämnat solcellsbranschen bakom sig. Nu tar hon över som ny landshövding i Stockholm.
Publicerad
Uppdaterad

Anna Kinberg Batra är Stockholms läns nya landshövding. Förordnandet som landshövding och chef för Länsstyrelsen i Stockholms län gäller från och med den 1 mars i år till och med den 28 februari 2029.

Realtid.se

– Anna Kinberg Batra är en person med erfarenhet från såväl stat som region och kommun. Annas erfarenheter från politik och näringsliv kommer att vara en tillgång för invånarna i Stockholms län. Jag är glad att Anna Kinberg Batra har tackat ja till uppdraget, säger civilminister Erik Slottner i en skriftlig kommentar.

Anna Kinberg Batra är född 1970 och är utbildad civilekonom. Hon var under åren 2001–2002 och 2006–2018 riksdagsledamot. Mellan 2015–2017 var hon partiledare för Moderaterna. Sedan 2018 har hon haft flera styrelseuppdrag. Sedan 2020 är hon även särskild utredare i Betalningsutredningen, som har i uppdrag att se över statens roll på betalningsmarknaden.

Anna Kinberg Batra har också hunnit med att vara ordförande för branschorganisationen Svensk Solenergi.

Annons

Mellan 2020 och 2022 var hon även ordförande i styrelsen för börsnoterade solenergibolaget Soltech Energy.

Anna Kingberg Batra, fick uppmärksamhet redan under valrörelsen 1998, då som moderaternas gruppledare i riksdagen med det numera klassiska citatet: ”Stockholmare är smartare än lantisar.”

Annons
Annons