Anette Harby: ”Vi måste överge tomma slagord utan substans”

Taggar i artikeln

Hållbarhet Karriär
Publicerad
Uppdaterad

I början av november tillträdde Anette Harby rollen som kommunikations- och hållbarhetschef på SBF Fonder. Hon berättar om vikten av transparens i kommunikationen och hur SBF:s  hållbarhetsarbete lockade. 

Rikard Jansson

Tjänsten som kommunikations- och hållbarhetschef på SBF är ny och är en del av fondbolagets mål att öka närvaron på kapitalmarknaden. Anette Harby har rekryterats från pensions- och försäkringsbolaget SPP där hon senast var marknads- och kommunikationschef.

Vad var det som lockade med SBF Fonder?
Det är ett bolag med höga ambitioner i flera bemärkelser som befinner sig på en spännande resa. Personligen värderar jag den långa historiken av systematiskt hållbarhetsarbete i fastighetsförvaltningen, för mig är det ett kvitto på att hållbarhetsarbetet inte bara är en skrivbordsprodukt. Även sammansättningen av rollen, som vilar på ett kommunikationsben och ett hållbarhetsben, lockade mig.

Vad kommer du att ansvara för i din nya roll?
 Mitt mål är att sätta SBF på kartan som det självklara valet för privatpersoner och institutioner som är sugna på att långsiktigt investera i fastigheter och söker en stabil och trygg avkastning över tid. Mer konkret så är jag ansvarig för all extern kommunikation och vårt hållbarhetsarbete.

Annons

Hur är det att tillträda en tjänst som är helt ny hos organisationen?
Spännande! Jag trivs bäst i en kontext där målet är tydligt men resvägen inte är skriven i sten. En ny roll ger möjlighet att lyfta blicken och aktivt forma rollen snarare än att fylla ett par tomma skor. Sedan finns det självklar mycket som är på plats sedan tidigare som ska förvaltas och förädlas.

Vad ser du mest fram emot i din nya tjänst?
Att få jobba mer fokuserat med hållbarhetsfrågor. Men även att få möjlighet att lyfta fram det fantastiska arbete som redan görs inom vår fastighetsförvaltning till kunder och prospekts.

Finns det något som du tror blir utmanande?
Vi befinner oss i en tid som är minst sagt turbulent och oförutsägbar ur flera perspektiv. Alla former av investeringsbeslut kräver extra eftertanke. Det ställer höga krav på en tydlig och transparent kommunikation, både för branschen i stort och på enskilda bolag.

Annons

Vilka sakfrågor brinner du för?
 Mitt hjärta slår för att vi ska bygga ett hållbart samhälle, det är ett begrepp som är mångbottnat. Det handlar om allt från att värna demokratins principer till att vi ska använda jordens resurser på ett smart sätt. Jag är övertygad om det finns två kraftiga styrmedel för att lyckas med detta, det ena är att ställa tydliga krav på kapital och det andra är att föra transparenta och faktabaserade samtal i både det stora och lilla.

Hur kan hållbarhet bli mer konkret för i fondbranschen, för kunderna?
 Dels behöver vi kontinuerligt utveckla och tillgängliggöra transparenta och jämförbara data. Men det handlar också om att enkelt kunna beskriva vad vi gör, varför och vilka värden det skapar. Många aktörer är redan duktiga på det, men det finns fortfarande ett behov av att överge tomma slagord utan substans.

Vad tar du med dig i form av kunskap från SPP?
 SPP/Storebrand har lång erfarenhet av ambitiöst och systematiskt hållbarhetsarbete, något som genomsyrar hela verksamheten. Så jag tar både med mig ett mindset och kunskap kring ämnet. Sen finns det vissa likheter i bemärkelsen att det är få som spontanköper en pensionsförsäkring eller gör en större investering i en finansiell produkt. Så långa säljcykler som ställer högra krav på kommunikationen.

Annons

Vad är din drivkraft?
 Att varje dag ta små och stora steg för att vi tillsammans ska bygga ett mer hållbart samhälle. Det handlar om att skapa mångbottnade värden.

Har du någon ledarskapsförebild?
 Jag har haft förmånen att jobba nära många starka kvinnor som lyckats med konststycket att balansera karriär, familj och passion på ett sunt vis. Det har definitivt inspirerat mig! Men jag har ingen idol-bild hängande på väggen på temat ledarskap.

Vad gör du när du inte jobbar?
 Jag har två barn på fem och ett år som får och tar stor del av min vakna tid. Vi försöker hitta på många aktiviteter som familj, populärt just nu är ”lekparkssafari” som handlar om att upptäcka nya lekparker. Annars älskar jag att läsa böcker och att laga mat.

Ditt bästa tips för återhämtning?
 Jag tror på det otroligt enkla och svåra i att koppla bort och koppla ner. Försök acceptera att tiden inte räcker till allt och se till att vara närvarande i de aktiviteter du prioriterar. Sen vill jag slå ett slag för att försvinna in i en bra bok, oavsett om en väljer att läsa eller lyssna.

Ditt bästa karriärtips?
 Be inte om tillåtelse, be hellre om ursäkt! Det kombinerat med en stor dos ödmjukhet och prestigelöshet tror jag är sunt. Men se också till att du omger dig med människor som vill dig väl. Jag tror att alla behöver en hejaklack och ett bollplank i både med- och motgångar. Befinner en sig i en livssituation med familj så är det viktigt att även ha en uttalad plan för hur jobb- och familjeliv ska balanseras.

Annons