Analytiker: Corem håller på att drunkna i lån

Taggar i artikeln

Corem
Rutger Arnhult. Foto: TTRutger Arnhult. Foto: TT
Rutger Arnhult. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Fastighetsbolaget Corem Property har bråttom att fortsätta att sälja fastigheter så att räntorna inte äter upp all vinst, och bankerna därmed slår bakut, enligt en analytiker.

Finwire

Corems storägare Rutger Arnhult är vd. Dagens Industri har i en analys tittat på resultatet och räknat in alla räntekostnader och kostnader för kapital, såsom banklån, hybridobligationer och preferensaktier. Styrelsen klubbade också en ordinarie utdelning som kommer att kosta bolaget 440 miljoner kronor per år. Resultatet när allt är betalt är ned rejält jämfört med det faktiska driftresultatet.

Di pekar på att det blir värre när räntan framöver ökar och slår igenom fullt ut. Vid oförändrat driftnetto och en ränta på 5 procent så går bolaget back när alla räntor och utdelningar är betalda. Om nu inte de slopas, skriver affärstidningen.

— Det är givetvis ohållbart och Corem skulle behöva göra en nyemission modell större för att lösa obligationslånen på 10 miljarder kronor och hybridobligationen på 1,3 miljarder kronor för att komma ned i skuld och räntekostnader, konstaterar tidningen.

Annons

Samtidigt tror inte Di att det kommer att hända då storägaren M2, som ägs av Rutger Arnhult, också är kraftigt skuldsatt. Det bolaget arbetar dock på att minska ned skuldsättningen genom att sälja fastigheter.

Di anser vidare att Corem bör sälja sin satsning på New York och sälja andra fastigheter.

Annons