Analys: Här är den bästa PPM-fonden

Taggar i artikeln

PPM-fonder
PPMPPM
En ny kartläggning visar vilka PPM-fonder som har gått bäst och sämst sedan start. (Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / TT)
Publicerad
Uppdaterad

Det har gått 24 år sedan premiepensionssystemet infördes. Aktiespararna har kollat närmare på vilka PPM-fonder som varit bäst och sämst sedan start.

Sarah Carlsson

Premiepensionssystemet lanserades i slutet av 1990-talet och har sedan dess fått både ris och ros. Det har varit en del skandaler med Allra och Falcon Fund, men även väldigt bra avkastning för många sparare, skriver Aktiespararna

Intresseorganisationen har med hjälp av Premiepensionsmyndigheten kartlagt vilka fonder som har gått bäst och sämst sedan år 2000, då det första fondvalet gjordes. 

Listan toppas av Lannebo Småbolag, som har haft en årlig avkastning på 13,5 %. Ser man till alla fonder i PPM-systemet, inklusive de som inte varit med sedan start, sticker DNB Teknologi ut med en årlig avkastning på 39,8 %. Den fonden har varit med sedan december 2022. 

Annons

Även Didner Gerge Småbolag utmärker sig med 18,7 % avkastning i årligt snitt under 15 år.

“Här har alltså 10 000 kronor på 15 år blivit 138 000 kronor”, skriver Aktiespararna.

Sämsta PPM-fonderna

“I bottenträsket finns ett antal Kinafonder, värst är Allianz China A-shares AT som presterat minus 20,7% årligen. Den har dock bara varit med under 2,5 år. Mer långlivade bottennapp är SEB Green Bond Fund som under sin snart nioåriga historia i PPM snittavkastat minus 0,2% och AP7 Räntefond med 0,8% under 14 år”, skriver Aktiespararna.

Annons

Annons