Bank

AMF:s vd: Vi är inte nöjda

UPPDATERAD: – Det är ett första steg för att besvara de mest akuta anklagelserna mot Swedbank. Vi hade dock förväntat oss mer. Det säger AMF:s vd Johan Sidenmark. Även Alecta har nu framfört liknande kritik.

Uppdaterad 2019-03-22
Publicerad 2019-03-22

– Det är viktigt att Finansinspektionen nu får möjlighet att granska saken vidare, och att banken som de meddelat samarbetar fullt ut med dem och andra myndigheter, säger Johan Sidenmark i en skriftlig kommentar.

AMF är femte största ägare i Swedbank efter Sparbanksgruppen, Folksam, Alecta och Swedbank Robur.

– Vi hade förväntat oss mer, och vår bedömning är att det krävs mer för att stärka förtroendet för banken. Vi är inte nöjda med beskedet att den fortsatt processen inte ska redovisa så öppet som möjligt. 

– Vi kommer därför fortsätta verka för mer transparens och öppenhet, för att därigenom öka förtroendet för banken, och för att stänga utestående frågor, säger Johan Sidenmark.

Pensionsförvaltaren Alecta, som äger nästan 5 procent av aktierna i Swedbank, stämmer in i kören av kritiker gällande bankens senaste besked i penningtvättsfrågan.

– I det läge Swedbank befinner sig behöver vi som ägare och allmänheten högsta möjliga transparens. Varken rapporten som presenterades i morse eller den föreslagna fortsättningen lever upp till våra förväntningar. Det behövs en grundligare genomlysning för att återställa förtroendet för banken, säger Ramsey Brufer, ägaransvarig på Alecta i ett skriftligt uttalande.

– Vi hade, som vi tidigare sagt, önskat att den interna utredningen som genomfördes av banken i höstas ingick i FRA-utredningen. Den interna utredningen finns dock med som underlag i Finansinspektionens granskning. Därför är det nu viktigt att Finansinspektionen kan presentera sin granskning så fort som möjligt", fortsätter uttalandet från Ramsey Brufer.

 

Platsannonser