Oscar Höglund, medgrundare och vd, Epidemic Sound
Oscar Höglund, medgrundare och vd, Epidemic Sound. Foto: Epidemic Sound
Riskkapital

AMF, Alecta och TIN nya investerare i EQT-backade Epidemic Sound

Pensionsbolagen AMF, Alecta och TIN investerar sammanlagt 90 miljoner dollar (cirka 770 miljoner kronor) i Epidemic Sound.

Uppdaterad 2021-03-23
Publicerad 2021-03-23

Efter att Epidemic Sound för två veckor sedan tog in 450 miljoner dollar (cirka 3,8 miljarder kronor) från EQT Growth och Blackstone Growth så aviserar nu EQT om att pensionsfonderna AMF, Alecta och TIN tecknat sig för en minoritetsandel i det snabbväxande svenska musictech-bolaget. Säljarna är EQT Private Equity och en grupp minoritetsägare. EQT är fortsatt största ägaren i bolaget. Det framgår av ett pressmeddelande.

Sammanlagt har Epidemic Sound tagit in 540 miljoner dollar (cirka 4,6 miljarder kronor) till en värdering om 1,4 miljarder dollar (cirka 11,9 miljarder kronor). AMF investerar 300 miljoner kronor i stam- och preferensaktier. AMF har tidigare även investerat i Spotify, Yubico och Izettle.

– Möjligheten att investera i onoterade bolag är en viktig konkurrensfördel för oss som finansiellt starkt och långsiktigt inriktat pensionsbolag. Vårt målmedvetna arbete med att öka den här delen av vår portfölj har bidragit till vår mycket konkurrenskraftiga avkastning. Givet detta känns det givetvis särskilt bra att vi kan fortsätta göra den här typen av investeringar i lovande snabbt växande svenska bolag, säger Tomas Flodén, kapitalförvaltningschef AMF, i en presskommentar.

Alecta och TIN har inte gått ut med hur mycket de investerat av de resterande cirka 500 miljoner kronor i andra omgången av senaste rundan. 

– Genom investeringen i Epidemic Sound fortsätter vi bygga upp en portfölj av innehav i onoterade bolag med stor tillväxtpotential. Vi har de senaste åren gjort investeringar i Anticimex, Apotea och IVC Evidensia och letar efter fler attraktiva investeringar inom detta område. För onoterade bolag fungerar Alecta som en oberoende finansiell partner, som har förmågan att följa med som investerare under lång tid. Hittills har de onoterade investeringarna haft en mycket god värdetillväxt som kommer att bidra till att ge våra kunder en trygg pension i framtiden, säger Hans Sterte, kapitalförvaltningschef på Alecta.

Grundat 2009, Epidemic Sound, som erbjuder kreatörer tillgång till en digital musikbank, har idag över 330 anställda i Stockholm, New York, Los Angeles, Seoul, Hamburg and Amsterdam.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in