Ekobrott

Amerikansk finansmyndighet granskar Swedbank

Den amerikanska finansmyndigheten Department of Financial Services, DFS, i New York har inlett en utredning av Swedbank. Det enligt SVT:s Uppdrag granskning. 

Uppdaterad 2019-03-27
Publicerad 2019-03-27

Misstankarna gäller vilseledande information i samband med att myndigheten krävde svar av Swedbank om den ökända advokatbyrån Mossack Fonseca. 

Enligt SVT uppmanade DFS såväl 2016 som 2018 att uppge alla kontakter som bankens kunder har haft med Mossack Fonseca. Dess kunder har kopplats till kriminella aktiviteter, bland annat penningtvätt.

Källor till SVT säger nu att DFS har inlett en utredning av Swedbank. Den ska ha startat redan vid SVT Uppdrag gransknings första publicering den 20 februari.

DFS ska kräva omfattande dokumentation från Swedbank. Det handlar om affärsrelationer med Danske Bank som transaktioner och kundunderlag. dessutom anmälningar som har gjorts till myndigheter och alla eventuella externa och interna utredningar som på något sätt berör Danske Bank. Till det underlag om en lång rad personer och företag som Uppdrag granskning har rapporterat om, som Iskander Makhmudov och Ukrainas före detta president Viktor Janukovytj.

Swedbank har tagit del av uppgifterna och svarar via mejl till SVT:

“Swedbank är begränsade av tillämplig lag att kommentera existensen av eller innehållet i någon konfidentiell potentiell kommunikation med New York State Departement of Financial Services.

Platsannonser