Rättstvist

Altor: OW Bunker-rättegång tidigast 2022

I väntan på rättegång har Altor bland annat stämt OW Bunkers revisor Deloitte. "Jag hade önskat att vi kunde lägga frågan bakom oss, säger Altors kommunikationschef Tor Krusell till Realtid.

Publicerad 2020-09-02

På onsdagen kom ännu ett inslag i följetongen OW Bunker när danska Revisonsrådet dömde två revisorer från Deloitte till vardera 100 000 danska kronor i böter.

Men den avgörande rättegången ligger en bra bit framåt. Altor har internt skjutit fram sina bedömningar från att tidigare ha trott på 2021 till att nu snarare tro att det dröjer till 2022, eller ännu längre.

– Jag hade önskat att vi kunde lägga frågan bakom oss, säger Altors kommunikationschef Tor Krusell till Realtid.

– Men tyvärr dröjer rättegången, och ligger nu flera år fram i tiden.

Det uppges främst vara olika processtekniska saker som gör att avgörandet hela tiden skjuts framåt.

Även om uppmärksamheten kring målet nu är betydligt mindre än för några år sedan, framför allt i Sverige, så har den uppmärksammade konkursen därmed hängt över Altor minst i åtta år innan det kommer ett slutligt avgörande kring skuldfördelningen.

Det har redan gått över två år sedan ex-direktören Lars Møller dömdes till ett och ett halvt års fängelse. Men efter att från början ha förklarat sig nöjd med domen valde Lars Møller att överklaga. I juni i fjol skärptes domen därmed till fem år, vilket var vad åklagarna hade krävt från början.

Även den skärpta domen kan tänkas ha inverkan på hur det kommer att gå framöver.

I våras råkade konkursförvaltaren också ut för ett större bakslag när ett krav på 800 miljoner danska kronor, motsvarande 1,1 miljarder svenska kronor, tillbakavisades av Østre Landsret. Konkursförvaltaren fick nej till att fortsatta rikta kravet, som var ställt mot bland andra Altor. Orsaken vara att det redan fanns ett ersättningskrav på 200 miljoner danska kronor, motsvarande 275 Mkr. Konkursboet skulle ha tagit med alla krav på en gång istället för att försöka öppna ännu ett mål, hette det.

Stämningar och motstämningar har haglat under den utdragna processen som består av flera delar. Skulle Altor och den tidigare ledningen fällas kommer de troligen också att försöka skicka vidare räkningen till Deloitte i Singapore. Altor stämde i våras revisionsfirman, en åtgärd som måste ske inom sex år efter den påstådda handlingen.

Platsannonser