AllTunes är iTunes rebelliska tvilling

<pufftextlänk>En ny rysk tjänst att ladda ner musik ifrån har lanserats.</pufftextlänk> AllTunes fungerar som Apples iTunes Music Store, men kostnaden per album är lika låg som iTunes tar per låt. Än så länge är det oklart om tjänsten är laglig. "Vi tittar på den sajten just nu", säger IFPI i Sverige.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2006-03-31

Det ryska företaget AllofMP3 har lanserat allTunes, en konkurrent till Apples iTunes Music Store. Företagets tjänster är kända för att vara billiga och hålla hög kvalitet – och för att vara nästan-lagliga.

Precis som i iTunes Music Store är det enkelt att använda allTunes. Utbudet är stort, över 40.000 album finns tillgängliga, och med ett klick kan de laddas ner. Användaren får själv avgöra vilken kvalitet låtarna som laddas ner ska hålla.

För varje megabyte som laddas ner betalar användaren 15 öre, vilket innebär att ett album kan kosta så lite som 7,50 kronor, lika mycket som Apples musiktjänst tar för en nedladdad låt.

AllofMP3, som är ett ryskt företag, hävdar att tjänsten är laglig och att royalties betalas. Skivbolagen hävdar att så inte är fallet. De ansvariga kontrar med att de har fått ett tillstånd från den ryska multimedia- och internetorganisationen.

När Moskvas polis utredde frågan rådde de statsåklagaren att väcka åtal mot sajtägarna. Då kom domstolen fram till att AllofMP3 hade funnit ett kryphål i lagen och friade företaget. För närvarande är tjänsten inte direkt olaglig i Ryssland, men skivbolagens organisation IFPI i Ryssland arbetar för att åter dra dem inför rätta.

Magnus Mårtensson, jurist på IFPI i Sverige, säger att han har fått mycket frågor från allmänheten om tjänstens laglighet.

– Vi tittar på den sajten just nu. Sett till deras historia finns det anledning att vara misstänksam. Det är en ny företeelse.

Så vad ger du för råd till de svenskar som laddar ner musik därifrån?

– De löper en risk. Är det så att den här tjänsten är olaglig då gör användaren en kopia av något som är olagligt. Och då kan de själva begå brott. IFPI Sverige kommer dock inte att gå på personer som köper musik därifrån.

Kan en hemsida med utländska rättigheter till musik vara ett lagligt sätt att ladda ner musik i Sverige?

– Vad gäller Allmp3s förra tjänst har jag svårt att se det. Med den existerande lagstiftningen i Ryssland kan sajten teoretiskt vara laglig. Men i Sverige skulle den vara oerhört olaglig. De säljer musik i olika ljudformat som inte skivbolagen har godkänt. Listan över förseelser kan göras lång.

Den ryska musikmarknaden är den tolfte största i världen. Den hade varit större om inte 64 procent av all musik i landet hade varit piratkopierad.

Platsannonser

Logga in