MarknaderNyhet

Allt fler tror att Feds åtgärder kommer leda till recession

Jerome Powell, Fed, Foto: TTJerome Powell, Fed, Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Allt fler tror att amerikanska centralbankens åtgärder för att dämpa inflationen i slutändan kommer leda till en recession.

Finwire

Omkring 63 procent tror att Federal Reserves åtgärder genom att höja räntan och minska obligationsköpen kommer leda till att ekonomin krymper. Cirka 22 procent spår dock motsatsen. Av de som förutspår en recession inom de kommande 12 månaderna tror de flesta på att starten kommer i december. Det visar en undersökning gjord av CNBC.

”Efter att ha höjt räntorna aggressivt kan Fed snart behöva ta en paus och låta de åtgärder de redan har vidtagit marineras. En anställningsfrost sprider sig från delar av tekniksektorn till den bredare ekonomin och kommer snart att förvandlas till en hård frysning och i slutändan till stigande arbetslöshet”, säger Mark Vitner, Managing Director och seniorekonom på Wells Fargo.

En ljuspunkt bedöms dock vara att 48 procent av de tillfrågade menar att nuvarande aktiekurser är lågt värderade i förhållande till de ekonomiska utsikterna. Exakt samma procenttal anser dock att de är för höga, och siffrorna uppges inte ha varit så lika sedan i mars 2020.

Annons

Fed släpper under kvällen sitt räntebesked, där de återigen förväntas höja styrräntan med 75 baspunkter.

Annons