Juridik Nyhet

”Allt fler advokater upplever att hotbilden mot dem ökar”

Taggar i artikeln

Advokatsamfundet
Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén och Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander har en pågående dialog om den nya taxan. Foto (montage): TTDomstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén och Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander har en pågående dialog om den nya taxan. Foto (montage): TT
Mia Edwall Insulander.
Publicerad
Uppdaterad

I fredags kväll strax blev en kvinnlig advokat i Norrköping överfallen av en maskerad man. Advokaten fick allvarliga skador och vårdas på sjukhus. Enligt Advokatsamfundets generalsekretare Mia Edwall Insulander upplever fler och fler advokater att hotbilden mot dem ökar.

Realtid.se

I lördags greps en man efter att han själv kontaktat polisen. Det rapporterar Dagens Juridik.

Enligt Dagens Juridik har advokaten varit involverad i en tvist där mannen varit part.

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander medverkade i Sveriges Radios program P1 Morgon i dag med anledning av misshandeln, som sannolikt har samband med advokatens yrkesutövning.

Annons

I inslaget redovisade Mia Edwall Insulander resultaten av undersökningar som visar att många advokater har utsatts för hot, våld och trakasserier. Hon konstaterade också att det blir vanligare att advokater utsätts för sådana angrepp, att fler och fler advokater upplever att hotbilden mot dem ökar och att advokater som arbetar med familjerätt är mest utsatta. Det skriver Advokatsamfundet i en sammanfattning på sin hemsida.

Som exempel nämnde Mia Edwall Insulander att många advokater upplever att de inte får tillräcklig hjälp med säkerhet och skydd när de utför uppdrag i Kriminalvårdens lokaler.

Annons