Mattias Hammarqvist som var vd för Nasdaq Broker Services blir nu vd för Allfunds Sweden AB. Foto: Allfunds Sweden AB
Fonder

Allfunds redo för svenska marknaden

Allfunds förvärv av Nordic Fund Market är nu slutförd och avtal har slutits med Folksam. Samtidigt ska arbetsstyrkan på det svenska kontoret stärkas.

Publicerad 2019-11-11

Allfunds har funnits i 20 år och tillhandahåller idag en av Europas största fondhandelsplattformar.

De senaste sex åren har Allfunds följt den svenska marknaden och i mars i år aviserades ett förvärv av Nordic Fund Market (NFM) från Nasdaq. I slutet av förra veckan slutfördes förvärvet vilket innebär att NFM integreras med Allfunds.

Detta betyder i sin tur att svenska kunder (banker och fonddistributörer) bland annat får tillgång till ett markant större utbud av fonder. 

– Vi tycker att avtalet med Nordic Fund Market var en perfekt matchning eftersom de har en bra täckning på den lokala marknaden. Från och med i dag har Allfunds ett kontor i Stockholm, säger Katherine Sloan, kommunikationschef på Allfunds Bank.

Nasdaq Broker Services AB blir Allfunds Sweden AB och samtliga fem medarbetare följer med till det nygamla bolaget. Under en övergångsperiod, medan man letar kontorsplats i Stockholm, sitter Allfunds Sweden AB kvar på Nasdaq.

Mattias Hammarqvist som var vd för Nasdaq Broker Services AB blir nu vd för Allfunds Sweden AB.

– Nordic Fund Market har varit en del av Nasdaq sedan vi startade 2010. Vi har automatiserat fondhandel för fonddistributörer och fondbolag i Norden. Fördelen med att gå via en plattform är att distributörerna får en motpart istället för att hantera många olika distributionskanaler och avtal, säger Mattias Hammarqvist.

– Med Allfunds blir skalan och utbudet av tjänster och fonder större. Vi finns överallt, på varje kontinent. Allfunds är den ledande plattformen för fonddistribution. Det kommer att hjälpa både fondbolagen och distributörerna vidare, fortsätter han.

Mattias Hammarqvist uppger dessutom att det svenska bolaget kommer att växa. Inom ett år ska personalstyrkan stärkas från fem personer till mellan 15 och 20 medarbetare.

– Nordic Fund Markets har en väl fungerande verksamhet i dag. Nu kommer vi även bli del av en bank och med detta kommer vi kunna erbjuda många fler tjänster till våra kunder.

–I nuvarande struktur har kunderna behövt betala fondköp i förskott men nu kan vi erbjuda dem att betala enligt fondens prospekt.  Många efterfrågar denna typ av service och vi kommer att kunna erbjuda dem det. Som Nordic Fund Market har vi inte kunnat göra detta eftersom vi inte är en bank.

– Med förvärvet kommer detta som en stor bonus. 

Katherine Sloan berättar att Allfunds General Manager i Zurich har bevakat Norden under de senaste fem-sex åren. Allfunds har sakta men säkert ökat sin närvaro i Norden och finns i Norge och Finland och i dag även i Sverige. Danmark finns också med i planerna att etablera sig i.

– Med all vår expansion sedan vi grundade Allfunds har det varit viktigt för oss att vi har en balans med globalt och lokalt. Vi vill att våra kunder ska dra fördel från våran storlek. Ingen kan den lokala marknaden bättre än de som lever där. Mattias har kontakter med myndigheterna och kunderna på daglig basis. Det är viktigt för oss att ha folk här varje dag för att göra det bästa för våra kunder, säger Katherine Sloan.

I början av oktober skrev Allfunds ett samarbetsavtal med Folksam som ska använda sig av Allfunds fondplattform.

– För oss är det en fantastisk affär. De köper full-service från Allfunds. Vi kommer att hjälpa till att göra deras verksamhet mer effektiv. 

Allfunds fortsätter även att växa globalt och så sent som för två veckor sedan kom nyheten att BNP Paribas och Allfunds inleder ett strategiskt samarbete genom att BNP Paribas förvärvar 22,5 procent av aktierna i Allfunds.

– Det är mycket spännande för oss. Affären stänger innan slutet av 2020. Två huvudmarknader för Allfunds är Frankrike och Tyskland som vi nu får tillgång till. Inom de kommande veckorna kommer vi att göra vår första rekrytering till ett kontor i Frankrike, säger Katherine Sloan.

Förutom Tyskland och Frankrike får Allfunds även tillgång till Warsawa, Polen, där Allfunds ska öppna kontor.

Avtalet är likt det som Allfunds har med Credit Suisse som aviserades i somras. 

– Allfunds är i en tillväxtfas och ska kapitalisera på redan starka verksamheter och ser till att alla klienter har tillgång till samma effektivitet. 

500 miljarder euro i förvaltning

Allfunds är ett företag inom förmögenhets- och fonddistribution med en tjänsteerbjudande som inkluderar data & analys, portfölj & rapporteringsverktyg, forskning och tillsynstjänster. Dessutom erbjuder Allfunds sin lösning ”Allfunds Connect”, ett digitalt ekosystem för att samla fondbolag och distributörer.

Idag har Allfunds mer än 500 miljarder euro under förvaltning och erbjuder mer än 84 860 fonder från över 1 550 fondbolag.

Allfunds har lokal närvaro i Luxemburg, Schweiz, Storbritannien, Spanien, Italien, Förenade Arabemiraten, Singapore, Chile, Colombia, Brasilien, Sverige och snart i Hongkong.

Allfunds har även avtal med över 660 distributörer, inklusive stora kommersiella banker, privata banker, försäkringsbolag, fondförvaltare, internationella mäklare och specialföretag från 50 olika länder.

Platsannonser

Logga in