Morgonsvepet

Alecta tvekar om ansvarsfrihet

Alecta tvekar om ansvarsfrihet, Swedbank kopplar in toppadvokater och Svensk Försäkring varnar för förslag om att ändra solvens 2. Det är några av rubrikerna i torsdagens nyhetsbrev.

Uppdaterad 2019-03-28
Publicerad 2019-03-28

Alecta tvekar om ansvarsfrihet
I dag är det årsstämma i Swedbank. Swedbanks storägare Alecta är inte längre säker på att man kommer att bevilja bankens ledning ansvarsfrihet på stämman, enligt P1 morgon.
Alectas chef för ägarstyrning, Ramsay Brufer, säger att senaste dygnets utveckling kring Swedbank, har förändrat situationen. Och i nuläget vill man inte säga hur man kommer agera på stämman.
Även Aktiespararnas vd Joacim Olsson säger att Swedbanks ledning inte bör få ansvarsfrihet. Han anser att det som händer i banken är så pass allvarligt att dagens stämma bör ställas in.

Swedbank kopplar in två toppadvokater 
I går utvidgades brottsmisstankarna mot Swedbank. från att endast handla om obehörigt röjande av insiderinformation finns det nu även misstankar om grovt svindleri, ett brott som kan ge sex års fängelse.
Toppadvokaterna Hans Strandberg och Olle Kullinger kallades till Swedbanks huvudkontor medan razzian ägde rum.
– Jag kan inget säga, svarade advokat Hans Strandberg när Expressen mötte upp honom utanför kontoret. Han och advokatkollegan Olle Kulling hade då deltagit i ett långt möte med bankledningen.
Har du tagit del av chefsåklagare Thomas Langrots utvidgade brottsmisstankar?
– Nej, jag har inte hunnit titta på detta, sa Sandberg innan han och Olle Kulling lämnade adressen med taxi.

Svensk Försäkring varnar för förslag om att ändra solvens 2
EU:s översyn av Solvens 2-regelverket kan få oönskade konsekvenser för svenska försäkringsbolag och försäkringstagare, enligt Sak och Liv som hänvisar till ett uttalande från Svensk Försäkring. Bland annat rör det utformningen av den riskfria räntan och införandet av regler för försäkringsgarantisystem.

Resurs inleder partnerskap med Dicopay
Resurs Bank går in som delägare i Dicoplay och blir leverantör av checkout-lösning i Dicopays mobila plattform. 
”Resurs har lång erfarenhet av att utveckla nya innovativa betallösningar till aktörer inom detaljhandeln. Genom partnerskapet med Dicopay tar Resurs steget in i ett nytt kundsegment och kan nu erbjuda Resurs Checkout till en ny grupp av småföretagare”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Resurs Checkout är en omni-lösning för både e-handel och fysisk butik. Med Resurs Checkout kan handlare erbjuda sina kunder marknadens populäraste betalningssätt; Swish, faktura, kort, delbetalning och Masterpass, både i butik och på nätet.

Profi Fastigheter stärker styrkan
Profi Fastigheter växer och förstärker organisationen med tre personer inom affärsutveckling, aktiv förvaltning och kapitalförvaltning. Samtidigt tillsätts en Hållbarhetschef.
Som affärsutvecklingschef har Susanne Essehorn rekryterats, hon kommer närmast från egen verksamhet och skall ansvara för projekt- & fastighetsutveckling samt strategisk uthyrning. Hon har tidigare arbetat på Klövern, Sagax och GE Real Estate. Susanne Essehorn tar plats i Profi Fastigheters ledningsgrupp och tillträdde sin nya tjänst den 25 mars.
Som ny Teknisk chef har Kim Vilkas anställts. Han kommer närmast från AMF Fastigheter där han arbetat som Teknisk förvaltare. Han tillträdde sin nya tjänst den 12 mars.
Pegah Ahmarinejad har rekryterats som affärsutvecklare inom kapitalförvaltning. Hon kommer närmast från Brunswick Real Estate där hon arbetat som Investment Manager och tillträder sin nya tjänst i mitten av april.
Profi Fastigheter tillsätter nu även en hållbarhetschef som en ny tjänst i bolagets ledningsgrupp. Sara Jacobsson som tidigare har ansvarat för utvecklingsfrågor på Profi tillträder tjänsten.
Profi Fastigheter förstärker samtidigt ledningsgruppen med Philip Niklasson, som är chef för Profis investeringsverksamhet inkluderande bl.a. analys och transaktion.
”Det är verkligen roligt att välkomna tre nya medarbetare som stärker vår organisation och vårt erbjudande inom affärsutveckling, aktiv förvaltning och kapitalförvaltning samtidigt som Sara och Philip ges möjlighet att utvecklas vidare inom sina roller", säger vd Thomas Sipos.

 

Platsannonser