Juridik Nyhet

Alecta har anlitat jurister i USA

Taggar i artikeln

Alecta
Magnus Billing, vd för Alecta. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Tjänstepensionsbolaget Alecta har anlitat jurister för att rädda det man kan av pensionsspararnas pengar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Realtid.se

Pensionsförvaltaren Alectas har genom åren investerar stort i Silicon Valley Bank och Signature Bank, i söndags togs bankerna över av bankövervakningsmyndigheten FDIC. Alectas totala innehav på 12 miljarder blev i samma stund nollade.

Alecta påbörjade investeringarna i Silicon Valley Bank under juni 2019, och gjorde den sista investeringen under november 2022. Totalt investerades 8,9 miljarder kronor.

Investeringarna i Signature Bank inleddes januari 2016, och den sista investeringen gjordes under juli 2022. Här investerades totalt 3,2 miljarder kronor.

Annons

–Just nu pågår ett intensivt arbete för att säkerställa att Alectas kunders rättigheter ska tas tillvara. Vi har legal representation på plats i USA för att hantera den juridiska processen, säger bolaget i ett uttalande.

Alecta har även investerat 9,7 miljarder kronor i amerikanska First Republic Bank där marknadsvärdet per stängning i fredags uppgår till 7,3 miljarder kronor. Marknadsvärdet på nordiska bankinnehav i SEB och Nordea uppgår till ca 24,6 miljarder kronor. Tidigare har Alecta haft investeringar i Handelsbanken och Swedbank men avyttrade de sista aktierna under juni och juli 2022.

Annons