Bank

Alecta: Det är bra att EBM nu gör allt de kan

Alecta kommenterar razzian och menar att det är bra att EBM nu gör allt för att bringa klarhet i även detta ärende.

Uppdaterad 2019-03-27
Publicerad 2019-03-27

Tidigt på onsdagsmorgonen slog EBM till mot Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg i syfte att finna bevis i utredningen kring misstänkt insiderbrott i samband med ägarmötet som ägde rum innan SVT Uppdrag Gransknings inslag om misstänkt penningtvätt i banken.

Realtid har kontaktat storägarna i banken för deras syn på om någon insiderinformation utdelades under detta möte.

Sparbanksstiftelsernas ägaransvarig Lennart Haglund svarar att han inte har några kommentarer i dag. Han förbereder just nu sitt tal inför morgondagens stämma och är tillgänglig först efter stämman.

Alecta svarar per mejl med en kommentar på razzian:

”I allt som rör penningtvättsärendet hos Swedbank behövs fakta på bordet och så stor transparens som möjligt. Det är bra att EBM nu gör allt de kan för att bidra till klarhet även i detta ärende”, skirver

Redan i går kväll gav Magnus Billing, vd på Alecta, en kommentar på förslaget från Swedbanks valberedning:

"Vi är inte nöjda med styrelsens hantering av penningtvättsärendet. Förtroendet för banken är skadat och därför har valberedningen nu inlett ett arbete med att stärka upp styrelsen. Förstärkningen av styrelsen kan ske på flera sätt. Att föreslå Kerstin Hermansson är ett första steg. Valberedningsarbete tar tid om det ska bli bra. Vi vill att arbetet med att stärka upp styrelsen ska genomföras så fort det bara går, men det ska göras ordentligt. Det är viktigt att arbetet inte hastas igenom. En av de saker som styrelsen måste ta tag i snarast är att säkerställa ökad transparens i penningtvättsfrågan".

Jens Söderblom, presschef på AMF, uppger att pensionsbolaget inte fanns representerade på det aktuella mötet, den 18 februari 2019, innan det första Uppdrag Granskning-programmet sändes.

"Jag har även undersökt saken internt, och har inga indikationer på att vi på något annat sätt fick någon förhandsinformation om programmet, innan det lades upp på svt.se på onsdags morgon den 20/2", berättar han för Realtid.

Han har inte heller några uppgifter om att AMF haft kontakt i närtid med Ekobrottsmyndigheten.

Texten uppdateras

Platsannonser