FinansNyhet

Aktivistfond ställer krav på Sampo: Lämna Nordea

Foto: TTFoto: TT
Foto: TT
Publicerad

Aktivistfonden Elliott Management med bas i Florida, USA, kräver att Sampo säljer av allt i Nordea.

Realtid.se

Finska försäkringsjätten Sampo med styrelseordförande Björn ”Nalle” Wahlroos är i särklass största ägare i Nordea. Även om stora aktieposter avyttrats på senare tid är Sampos innehav i Nordea värt nästan 50 miljarder kronor.

Samtidigt har Nordeaaktien fallit tungt, både till Nordeas och finansmannen Christer Gardells förtret. Gardell är med sin aktivistfond Cevian också är storägare i Nordea. Både Sampo och Gardell har fått uppleva hur Nordeaaktien fallit över 20 procent mitt under rådande börsyra på Stockholmsbörsen, konstaterar Svenska Dagbladet.

Det är från Elliot Management, en av Sampos storägare, som kravet på Sampo har framförts: att sälja av hela aktieinnehavet i Nordea.

Annons

Enligt Elliott har man uppbackning av majoriteten av investerarna i Sampo till en sådan åtgärd. Om detta realiseras så renodlas Sampo till att bli en försäkringskoncern och har då en uppsida i aktien på 35 procent. 

Efter höstens försäljning av en större post har Sampos ägande i Nordea reducerats till 15,9 procent. 

Inför eventet har Elliott också krävt att Sampo avvaktar med fler utomnordiska köp tills sommarförvärvet av brittiska Hastings visat sig framgångsrikt. Målet är att Sampo ska vara en utdelningsfokuserad försäkringskoncern. Dessutom vill man att Sampo blir bättre på att beskriva den fundamentala styrkan i kronjuvelen, försäkringsbolaget If.

Annons

Elliott är en av de större ägarna i Sampo sedan i november.

Om Elliott Management får igenom sitt krav på Sampo, att hela aktieinnehavet avyttras i Nordea, skulle det vara en historisk händelse, konstaterar Svenska Dagbladet.

”Det riskerar också att göra Nordea till något av ett herrelöst bolag”, skriver tidningen.

Annons

Nu på onsdag, den 24 februari, har aktivistfonden Elliot Management krävt besked av Sampos vd och Nordeas ordförande, Torbjörn Magnusson, i samband med Sampos kapitalmarknadsdag.

Från alla inblandade parter är det i nuläget locket på, framgår det och huruvida det blir en fullständig exit från Sampo i Nordea är oklart.

 

Annons