Joacim Olsson
Bank

Aktiespararnas vd rasar: "Bara skrap på ytan!"

UPPDATERAD: Den utredning som Swedbank tillsatt efter misstankarna om pengatvätt är "inte seriöst", enligt Joacim Olsson, vd på Aktieägarna. Även Bill Browder är kritisk. ”Vi och alla andra väntar på en riktig penningtvättsgranskning," skriver han på Twitter.

Uppdaterad 2019-03-22
Publicerad 2019-03-22

– Det här är bara skrap på ytan. Det är ingen seriöst försök att bringa ljus över vad som har hänt eller hur omfattande problemet varit, säger Joacim Olsson till TT.

– Man har inte gett FRA gett tillgång till relevant underlag som banken tagit fram. Det är nästan så att bilden av att man vill dölja och mörka förstärks.

Nästa vecka har Swedbank sin bolagsstämma.

– Den information som ligger på bordet just nu är inte tillräcklig för att vi ska rösta för ansvarsfrihet på bolagsstämman, säger Joacim Olsson.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att styrelsen tycker att det är ett tillräckligt underlag för att uttala ett fortsatt förtroende.

Även visselblåsaren i penningtvättshärvan kring Swedbank, affärsmannen Bill Browder, är skarpt kritisk till rapporten. Det skriver han på Twitter och uppmanar banken till en ”riktig penningvättsgranskning”.

”Den här rapporten fokuserar endast på 50 konton identifierade av SVT när det finns tusentals konton och miljontals transaktioner som behöver analyseras”, skriver han på Twitter på fredagsmorgonen.

Enligt Bill Browder ger rapporten bara svar på frågor på om kontona existerade, när de stängdes och när transaktionerna ägde rum.

”Vi och alla andra väntar på en riktig penningtvättsgranskning”, skriver han vidare på Twitter.

 

 

Platsannonser