JuridikNyhet

Aktiespararnas chefsjurist: Balders finanschef kan inte sitta kvar 

Sverre Linton, AktiespararnaSverre Linton, Aktiespararna
Publicerad
Uppdaterad

”Jag har svårt att se att marknaden kan ha fortsatt förtroende för en finanschef som är dömd för insiderbrott”, säger Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton som har svårt att se hur Balders finanschef skulle kunna sitta kvar.   

Annelie Östlund

Reporter

Idag, onsdag, står det klart att Balders finanschef Marcus Hansson döms till fängelse i ett år och tre månader för grovt insiderbrott, insiderbrott, obehörigt röjande av insiderinformation och försök till grovt insiderbrott.

Trots detta har Balder inte velat uttala sig om huruvida Marcus Hansson får sitta kvar på sin post eller inte.

DI skriver att Marcus Hansson har varit nära förtrogen med huvudägaren och vd Erik Selin i många år, och har varit anställd på Balder sedan 2007.

Annons

Erik Selins attityd i media har också varit att hans nära medarbetare (vilket även inkluderar tidigare ekonomidirektören som också dömdes för insiderbrott idag) ”är oskyldiga tills motsatsen är bevisad”.

– I slutändan har jag väldigt svårt att tro att de medvetet gjort något fel, har Selin sagt till tidningen Fastighetsvärlden.

Men när tingsrätten nu levererat en fällande dom har Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton mycket svårt att se hur finanschefen Marcus Hansson ska kunna sitta kvar.

Annons

–Det är anmärkningsvärt redan att han suttit kvar under åtals- och rättegångsprocessen. Men nu när han är dömd – jag har svårt att se att marknaden kan ha fortsatt förtroende för en finanschef som är dömd för insiderbrott.

Men nu överklagas domen till hovrätten.
– Ja, men det tar så pass lång tid innan processen är över. Enligt min uppfattning vore det bästa för både honom och bolaget om han sa upp sig självmant.

Annons