”Aktiemarknadens sämst bevarade hemlighet”

"Analytikermassage borde inte finnas och det är märkligt att det hela tiden dyker upp misstänkta exempel. Det finns tyvärr heller ingenting som tyder på att det minskar", säger Joakim Bornold (till höger) och får medhåll av daytraderna Erik "Ekka" Lundin.
Publicerad
Uppdaterad

Analytikermassage borde inte finnas – men det finns ingenting som tyder på att det minskar. Det säger sparekonomen Joakim Bornold och får stöd av daytradern Erik ”Ekka” Lundin.

Anders Frick

Under torsdagen hade installationsföretaget Instalco konferenssamtal med analytiker – och aktien dök 12 procent med fortsatt fall idag. Det har fått daytradern och finanstwitterprofilen Erik ”Ekka” Lundin att rasa, då han hävdar att detta är ett tydligt exempel på analytikermassage.

– Ligger man avvikande från marknadens förväntningar inför rapport ska man väl i så fall vinstvarna. Jag tror ärligt talat att bolagen själva förstör för sig själva genom att göra det Instalco gjorde igår. Det är bättre att skicka ut ett pressmeddelande med siffror och vara transparenta, säger Erik ”Ekka” Lundin till Realtid.

Han menar att analytikermassagen gör att analytikernas största kunder hinner sälja innan resten av marknaden hinner agera.

Annons

– Självklart blir massagen helt fel då bolaget delger information som man inte anser är marknadspåverkande eller av vikt. Men samtidigt tar analytikerna fasta på det och sänker både estimat och riktkurser rätt ordentligt, vilket betyder att informationen de fått är i högsta grad är marknadspåverkande, säger Erik Lundin.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, har tidigare sagt till Realtid att analytikermassage skadar förtroendet för börsen, något som han fortsatt vidhåller:

– Analytikermassage är aktiemarknadens sämst bevarade hemlighet. Den borde inte finnas och det är märkligt att det hela tiden dyker upp misstänkta exempel. Det finns tyvärr heller ingenting som tyder på att det minskar, säger Joakim Bornold.

Annons

Hur utbrett bedömer du att det är med analytikermassage?
– Svårt att säga, men den finns i alla storlekar på bolag, från de minsta till de allra största. Det är inte en fråga om okunskap, för även storbolag med professionella IR-avdelningar jobbar med det, säger Joakim Bornold.

Annons