Finans Nyhet

Åkerström ersätter Rohde som ny ordförande för Alecta

Taggar i artikeln

Alecta Carina Åkerström
Carina Åkerström, vd Handelsbanken.Carina Åkerström, vd Handelsbanken.
Carina Åkerström.
Publicerad
Uppdaterad

Tjänstepensionsbolaget Alectas beredningsnämnd drar tillbaka förslaget att nominera Lars Rohde till styrelseordförande. Carina Åkerström föreslås i stället som ny styrelseordförande.

Finwire

Det har efter det att Lars Rohde föreslagits till ny styrelseordförande i Alecta kommit till beredningsnämndens kännedom att Rohde kommer acceptera att föreslås till en annan styrelse i närtid. Alectas beredningsnämnd gör bedömningen att dessa båda uppdrag inte är förenliga av konkurrensskäl.

Därmed dras förslaget om Lars Rohde tillbaka inför extra överstyrelsemötet den 6 februari och i stället föreslås Carina Åkerström, tidigare vd för Handelsbanken. Nytt datum för extra överstyrelsemöte blir den 22 februari.

– Carina Åkerström är ett utmärkt förslag och var en av våra två slutkandidater. Carina Åkerström har en djup och lång erfarenhet av den svenska finansiella sektorn. Det är ytterst omsorgen om Alectas integritet och anseende som får oss att vidta detta steg, säger beredningsnämndens ordförande Kenneth Bengtsson.

Annons

– Det är beklagligt att Rohde inte i tid delgivit oss uppgiften om att han varit involverad i en styrelseprocess i ett bolag vars verksamhet utan tvekan uppbär likheter med Alectas, säger Kenneth Bengtsson.

Annons