Akelius får som han vill – Castellums styrelse pausar utdelning 

Taggar i artikeln

Castellum
Roger Akelius och Rutger Arnhult.
Publicerad
Uppdaterad

Castellums styrelse ser en fortsatt stängd obligationsmarknad utan tecken på återhämtning i närtid och kommer inte att föreslå utdelning till kommande årsstämma.

Realtid.se

–Vi befinner oss i en turbulent tid med stora osäkerhetsfaktorer på finansmarknaden även framöver. Att prioritera en stärkt balansräkning och värna bolagets kreditbetyg bedömer vi i detta exceptionella läge vara det mest gynnsamma för såväl aktieägare som obligationsinnehavare, även om beslutet att föreslå en paus i utdelningstraditionen är tråkigt, säger Per Berggren, styrelseordförande, Castellum i en skriftlig kommentar.

Beslutet kommer en vecka efter att nya storägaren Roger Akelius kraftfullt kritiserade Rutger Arnhult i en intervju med Göteborgs Posten.

På en fråga om han hade förtroende för Rutger Arnhult uppger han att det fanns till dess att Arnhult uppgav att Castellum hade en betryggande finansiering.

Annons

— Som du vet köpte Akelius en 10 procent i Castellum nyligen och så såg jag hur vd:n gick ut och sa att de har en betryggande finansiering. Att lura samtliga aktieägare att de har en betryggande finansiering – en sådan fruktansvärd bluff, sa ha till GP.

Castellum är känt för att man under extremt många år höjt utdelningen. Enligt Finwires data har Castellum höjt utdelningen i 24 år i rad. Enligt Akelius är det dags att slopa utdelningen helt för att undvika att hamna i konkurs. Vilket han nu får gensvar för.

Enligt tisdagens pressmeddelande kommer Castellums finanspolicy skärpas med krav om en räntetäckningsgrad på 300 procent (200) samt att belåningsgraden enligt definition nettoskuld dividerat med balansomslutning varaktigt inte ska överstiga 40 procent (tidigare 50 procent enligt definition nettoskuld dividerat med fastighetsvärde).

Annons

–Castellum har kraftigt dragit ned aktiviteten i projektverksamheten sedan i somras, inte minst på grund av snabbt ökande materialkostnader och stigande räntor. Fullt eller nästan fullt uthyrda projekt med ett sammanlagt hyresvärde på 280 miljoner kronor per år är idag pågående och färdigställs under 2023 men den totala investeringsvolymen kommer att halveras nästa år och gå till de mest värdeskapande projekten, säger Rutger Arnhult, verkställande direktör, Castellum, i en presskommentar.

Beslutet innebär inga förändringar avseende redan beslutad utdelning med avstämningsdag 30 december 2022 och Castellums utdelningspolicy kvarstår oförändrad.

Annons