Akademiska Hus bygger nya Handelshögskolan i Göteborg
Fastigheter

Akademiska Hus bygger nya "Handels" i Göteborg för halv miljard

Akademiska Hus satsar 529 miljoner kronor i en ny byggnad vid Handelshögskolan i centrala Göteborg. 

Realtid.se
Publicerad 2021-02-24

Originalhuset som byggdes 1952 innehåller bibliotek och en stor föreläsningssal som i en rund byggnad. Men de befintliga lokalerna är trångbodda och institutionerna sitter spridda på flera olika adresser. Den nya byggnaden ska göra det möjligt att samla hela Handelshögskolan under ett och samma tak. Det skriver Akademiska Hus på sin hemsida.

Planerna på en utbyggnad av Handelshögskolans lokaler har pågått under flera år. I maj 2014 bjöd Akademiska Hus in till en arkitekttävling om utformningen av en ny byggnad. Tävlingen arrangerades i samråd med Göteborgs universitet, Göteborgs Stad, Trafikverket och Sveriges Arkitekter och vinnare blev Johannes Norlander Arkitektur

Nya Handelshögskolan omfattar cirka 10 800 kvadratmeter bruttoarea fördelade på åtta våningsplan ovan mark och ett källarplan.

Material med hög klimatpåverkan som marmorgolv, kalkstensfasad och granitsten har av hållberhetsskäl återbrukats. Till exempel så kommer marmorgolvet från den gamla byggnaden att användas till en gångbro i den nya byggnaden för Handelshögskolan.

Projektet har precis byggstartats och beräknas stå färdig inför terminsstart 2025.

Platsannonser