Af Donner släppt

"Han känner sig lättad", säger juridiska ombudet Max Ahlgren.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2009-07-08

Johan af Donner, som är misstänkt för att han svindlat Röda Korset och Cancerfonden på 6,6 miljoner kronor, släpptes under tisdagskvällen på fri fot efter att ha suttit häktad i fyra veckor.

– Det finns inte längre någon risk för att han ska försvåra utredningen, säger chefsåklagare Alf Johansson.

Samtidigt beslutade tingsrätten under onsdagen att Kronofogden skulle säkra af Donners tillgångar till ett värde av 6,6 miljoner kronor.

af Donner, som inte dök upp på dagens förhandling i tingsrätten, medgav via sitt ombud yrkandet från åklagaren om kvarstad av hans tillgångar.

Någon fara för att af Donner skulle fly föreligger inte längre, enligt åklagarens bedömning.

– De första 14 dagarna satt han häktad bland annat för att det förelåg flyktfara, men nu gör jag en annan bedömning, säger Alf Johansson, chefsåklagare.

Johan af Donners offentlige förvarare, Leif Silbersky, vill inte kommentera om hans klient erkänt sig skyldig till de handligar som lagts honom till last.

– Johan af Donner mår efter omständigheterna väl, säger Max Ahlgren, jur. kand. hos Leif Silbersky som är af Donners offentliga försvarare.

– Han är lättad och nöjd med att blivit försatt på fri fot. I övrigt: inga kommentare, säger Leif Silbersky.

Kronofogden har sedan tidigare säkrat tillgångar på knappt 2,3 miljoner kronor från af Donners försäljning av hans paradvåning på Östermalm.

– Nu kommer utredningen givetvis att fortsätta och vi kommer att vända på alla stenar, säger Göran Eriksson på Kronofogdemyndighetens specialindrvining.

Enligt uppgift betalade af Donner 6,8 miljoner kronor för sin bostadsrätt för att sedan brådstörtat sälja den för 14,7 miljoner kronor, i sammband med att Röda Korset-härvan blev offentlig.

Åklagaren har på sig fram till den 28 augusti för att väcka åtal mot Johan af Donner. Af Donner är misstänkt för grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman.

Platsannonser

Logga in