af Donner missbrukade Röda Korsets plastkort

Bedrägerimisstänkte Johan af Donner missbrukade redan på 90-talet upprepade gånger Röda Korsets företagskort. Trots det värvade Röda Korset-chefen Christer Zettergren tillbaka af Donner år 2004 till ett nytt toppjobb.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2009-07-06

– Ja, det stämmer att Johan af Donner på 90-talet blev av med sitt företagskort på grund av missbruk. Men jag var inte hans chef då, säger Christer Zettergren, generalsekreterare på Röda Korset.

Johan af Donner, som nu är misstänkt för att ha svindlat hjälporganisationen på 2,7 miljoner kronor under perioden 2004-2009, kom till Röda Korset första gången redan i slutet av 80-talet.

Han hade jobbat på Handikappades riksförbund och anställdes av dåvarande insamlingsansvariga Madeleine Diedrichs. När hon efter ett par år avled blev af Donner chef för insamlingsverksamheten.

af Donner utrustades med ett Visa-kort, som han dock missbrukade. af Donner använde bland annat företagskortet för privata köp, vilket stred mot reglerna.

– Jag tog upp saken med af Donner som lovade att det inte skulle upprepas, säger Gunnar Siegel, pensionerad administrativ chef på Röda Korset.

Siegel uppskattar att af Donner på en månad gjort privata köp på företagskortet på 20-25.000 kronor. I den summan ingick också köp där det saknades underlag.

– Men när missbruket upprepades ytterligare två gånger så kallade jag helt enkelt in af Donner och tog ifrån honom kortet, säger Gunnar Siegel.

Hur reagerade Johan af Donner?

– Han hade alltid någon ursäkt, men lämnade över kortet med kommentaren ”jag förstår det”, säger Gunnar Siegel.

Hur uppfattade du Johan af Donner?

– Han var fruktansvärt charmig, men hade svårt att hålla budgeten för sin avdelning. Han drog regelmässigt över budgeten med 10-20 procent.

Siegel gick i pension 1995.

Vad var din reaktion när af Donner återanställdes av Christer Zettergren 2004?

– Johan var ju rasande skicklig och hade bra kontakt med TV4 och deras insamlingsgalor så jag tyckte nog det var bra.

Det lär också ha förekommit kritik från hans medarbetare på informationsavdelningen?

– Ja, det kände jag till. Johan var sällan på plats, men samtidigt var han en väldigt duktig och fantasifull person.

Kände du till brevet som varnade för Johan af Donner och som Peter Örn och Prinsessan Christina fick någon gång på mitten av 90-talet?

– Nej, då hade Christer Zettergren efterträtt mig som administrativ chef. Men så här i efterhand tycker jag det är att konstigt att man inte brydde sig om att kontrollera uppgifterna, bland att annat att af Donners betyg skulle ha varit förfalskat.

Johan af Donner betalade i efterskott in det som han var skyldig Röda Korset.

Platsannonser

Logga in