Hans Strandberg och Leif Gustafson.
Juridik

Advokatkollegorna tagna efter skottdramat

Två advokatkollegor till den skjutne advokaten i Stockholm är chockade av fredagens skjutning. Om det har anknytning till arbetet är det dessutom ett ”angrepp mot rättstaten”, menar en av kollegorna.

Uppdaterad 2019-09-06
Publicerad 2019-09-06

Under fredagsmorgonen blev en känd advokat skjuten i bröstet och huvudet i centrala Stockholm. Advokaten har varit försvarare vid  flera av de större ekobrottsmålen i Sverige, liksom kollegorna Leif Gustafson och Hans Strandberg. Både Leif Gustafson och Hans Strandberg är överraskade och chockade över det som hänt.

– Om det har anknytning till arbetet, det är illa nog ändå, men då är det ännu värre. Då är det dessutom ett angrepp mot rättstaten. Då är vi väldigt illa ute om vi hamnar i det läget, säger Hans Strandberg.

– Att de olika befattningshavandena i rättsväsendet, åklagare, domare och advokater inte ska kunna utföra sina jobb på ett korrekt sätt då är vi på ett sluttande plan.

Tycker du att hoten mot advokater har ökat?

– Jag upplever det inte så. Jag kan inte erinra mig att jag någonsin blivit hotad i min karriär. Däremot kan en person höra av sig från målsägandenas sida där de tycker att man gått för hårt fram. Det har väl hänt någon enstaka gång.

Leif Gustafson håller med och känner ingen anledning att vara rädd som advokat.

– Det är klart att det kan uppstå situationer eftersom yrkesuppgiften är att försvara någon ofta mot någon annan. 

– Jag har personligen inte upplevt några hot, säger Leif Gustafson och hänvisar till att han endast har hand om ekonomisk brottslighet där det ”kanske är lite lugnare”.

Varken Hans Strandberg eller Leif Gustafson tror dock att skjutningen har med advokatens yrkesroll att göra.

– Jag har svårt att tro att det har med hans arbete att göra med tanke på hur han är som person. Det är inte en person som skaffar sig fiender utan det är en väldigt bra och klok advokat, säger Hans Strandberg.

Platsannonser

Logga in