Anders Rosholm, medgrundare av Rosholmdell
Anders Rosholm, medgrundare av Rosholmdell – Växjöbyrån som växer så det knakar.
Juridik

Advokatbranschens egen “supergasell” finns i Växjö

Rosholmdell Advokatbyrå har fått Gasellutmärkelsen två år i rad. Den snabbväxande Växjöbyrån använder lean-modellen för att effektivisera verksamheten.

Rakel Lennartsson
Uppdaterad 2018-12-05
Publicerad 2018-12-05

Det är ovanligt att advokatbyråer får Gasell-utmärkelsen. Realtid berättade i går om Stockholmsbyrån Nova som till sin egen överraskning belönades för första gången i år. Växjöbyrån Rosholmdell har lyckats med bedriften två år i rad.
 
– Vi är mycket stolta och det är framför allt roligt för alla kollegor på byrån som varje dag gör ett fantastiskt jobb med att leverera högkvalitativa juridiska produkter. Det är också ovanligt att en advokatbyrå får en Gasell-utmärkelse och lyckas växa på det sätt vi gör, vilket gör oss lite extra stolta, säger Anders Rosholm.

Omsättningen 2017 var drygt 24 miljoner kronor, mer än en fördubblig sedan 2014 års 10,4 miljoner kronor. I år kommer den att landa på över 30 miljoner kronor, vilket innebär att byrån sannolikt förtjänar en Gasellutmärkelse nästa år igen.
 
Gaseller två år i rad, sannolikt tre, vad är hemligheten?

– Det finns flera saker, men jag tror att kunderna uppskattar att vi är prestigelösa och levererar produkter som är användbara, säger Anders Rosholm, delägare och grundare av Rosholmdell.
 
Anders Rosholm och Martin Dell, båda med en bakgrund på Mannheimer Swartling, grundade byrån 2011. Sedan dess har ytterligare en delägare tillkommit. Sammanlagt 21 medarbetare, varav tre delägare, bemannar kontor i Växjö, Kalmar och Helsingborg.
 
– När vi etablerade oss fanns det inte så många affärsjuridiska byråer i Växjö och det har bidragit till att vi kunnat växa snabbt, säger Anders Rosholm samtidigt som han framhåller byråns unika kvalitéer och fantastiska medarbetare.
 
RosholmDell kallar sig Sveriges modernaste advokatbyrå. Vad betyder det?
 
– Vi är en väldigt ung byrå som har lyckats rekrytera duktiga medarbetare till en platt organisation. Vi har utvecklingssamtal med alla medarbetare varje månad och arbetar rent generellt efter lean-principen.
 
Lean är en managementmodell som utvecklades hos Toyota och sedan har gått på export till stora delar av de globala industriföretagen. Anders Rosholm berättar att de fått inspirationen från ett stort industriföretag i regionen.
 
– Vi försöker att frigöra så mycket tid som möjligt genom att exempelvis arbeta med standarder, effektiva processer och ständigt förbättringsarbete. LEAN är i sig en standard för hur man hanterar olika frågor och problem på ett effektivt sätt.
 
I en tid då de flesta effektiviserar genom automatisering arbetar Rosholmdell med visualisering.
 
– Jag tycker det är viktigt att våra styrande dokument, principer och standarder finns lättillgängliga i fysisk form på alla kollegors kontor, men naturligtvis har vi dokumenten digitalt också.
 
Växjö är en expansiv region och Rosholmdell har offensiva tillväxtplaner.
 
– 2025 ska vi vara den byrå i landet som kunder helst vill vända sig till och jurister helst vill arbeta på säger Anders Rosholm och tillägger – i mellansegmentet.
 
Med enbart tre delägare har Rosholmdell en ratio på över fem medarbetare per delägare vilket är lite högt. Sannolikt har byrån fler delägare inom kort. Modellen för detta är true partnership, precis som hos Mannheimer Swartling där snabbväxarens grundare har sin bakgrund.

Platsannonser