A-kassornas system är fortsatt stängda

Taggar i artikeln

Hackerattack
Publicerad
Uppdaterad

A-kassornas system som stängdes under fredagen är fortsatt stängda över helgen. Utredning och analys av den säkerhetsrelaterade incident som upptäcktes tidigare i veckan fortsätter.

Realtid.se

–Vi fortsätter arbetet med att utreda och ta reda på incidentens omfattning, vad som har hänt, hur och varför. Stängningen av systemen har gjorts för att i allra största utsträckning minimera risken för konsekvenser och skador på systemen, säger Tomas Eriksson, kanslichef i Sveriges a-kassor i en skriftlig kommentar.

Planen är att kunna öppna a-kassornas system igen så fort som möjligt för att bland annat säkerställa kommande utbetalningar av arbetslöshetsersättning.

Det var på fredagsmorgonen som it-konsultbolaget Softronic meddelade att man i förebyggande syfte stängt ner all nätverkstrafik i sina driftmiljöer. Anledningen var en ”säkerhetsrelaterad incident”, skrev bolaget i ett pressmeddelande.

Annons

Detta innebar att flera av bolagets kunders system blev otillgängliga.

På torsdagskvällen meddelade Sveriges a-kassor en misstänkt cybersäkerhetsrelaterad incident i a-kassans miljöer och under fredagsmorgonen meddelas att Sveriges a-kassor stänger ned samtliga a-kassors system tillfälligt. Softronic är leverantör av nätverkstjänster till a-kassorna.

I ett inlägg på hemsidan skriver Softronic på lördagen att bolaget hade detekterade störningar som antydde att miljön var under angrepp från en yttre hotaktör.

Annons

– I förebyggande syfte vidtogs åtgärder för att förhindra och hantera angreppet, vilket tyvärr har lett till omfattande störningar för oss och våra kunder, skriver bolaget.

Softronic arbetar nu dygnet runt tillsammans med branschexperter för att hantera situationen och så snart som möjligt kunna öppna upp system på ett säkert och kontrollerat sätt. Händelsen är polisanmäld och man arbetar nära tillsammans med våra kunder och myndigheter för att hitta lösningar för att upprätthålla leveranser.

Under årets nio första månader omsatte Softronic 601 miljoner kronor. Bolaget har ett börsvärde på 1,2 miljarder kronor.

Annons
Annons