Finans Nyhet

6-öresaktien med extra allt

Publicerad

Utmanar Facebook och Spotify, fastighetsinvesterar på Irland och deltar i firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag. Vad döljer sig egentligen bakom Cellpoints nya affärer?

För ett halvår sedan var Cellpoint Connect ett bolag med i princip obefintlig affärsverksamhet och en utbombad aktie på Aktietorget. Igår var Cellpoints dotterbolag Trig med och sponsrade firandet av kronprinsessans födelsedag på Öland.

Trig är en social nätverkstjänst som lanserades under våren och som enligt egen uppgift har över 3,9 miljoner användare. Inte illa för ett bolag som redovisade en kassa vid utgången av första kvartalet på 132.000 kronor.

I början av året hade Cellpoint genomfört en frivillig rekonstruktion som pågått i nästan två år. I februari kom beskedet att större delen av styrelsen, inklusive ordföranden, hoppade av. Förklaringen var att de ”inte är överens med bolagets största registrerade aktieägare om den fortsatta strategin”.

Annons

Största ägaren som avses är av allt att döma Anthony (Tony) Norman med bolag som kontrollerade 14,9 procent av aktierna den sista mars och som varit den drivande kraften bakom bolaget de senaste åren.

Andrew Guthrie, Graham Cull och Ramon Mazumdar valdes istället in som nya ledamöter. Mazumdar blev senare under våren även vd. Han har tidigare varit aktiv och delägare i fastighetsmäklaren Re/Max.

Enligt Nyemissioner.se var han hösten 2012 också engagerad i bolaget Norywe Real Estate Ltd med ett mindre fastighetsbestånd i Valdemarsvik.

Annons

Bygger fastighetsportfölj

Av allt att döma samma fastigheter förvärvades av Cellpoint i en av de många mindre fastighetsaffärer som bolaget tillkännagivit under våren. Fastigheterna ska köpas genom bolaget Fältharen Fastighets AB som Ramon Mazumdar äger till 50 procent (årsstämman 28 juli ska godkänna affären).

Men de största investeringarna har Cellpoint gjort på Irland med säljaren Kieran Brennan med familj som motpart. Cellpoint har också köpt fastigheter i Sälen och ett par tomter i Eskilstuna. Affärer som betalas med egna aktier och konvertibla skuldebrev.

Annons

På ett par månaders tid har alltså Cellpoint börjat bygga upp en mindre men väldigt spridd fastighetsportfölj. Om bolagets planer går i lås kommer det att bli fler affärer. Är det då ett nytt fastighetsbolag som håller på att ta form på Aktietorget?

Nej, det är inte hela bilden. Fastigheterna är bara ett av bolagets ben. Den sociala nätverkstjänsten Trig.com är den andra dominerande inriktningen efter vårens omstöpning.

Facebook-utmanare

Trig kontrolleras av ett dotterbolag till Cellpoint men drivs av bolaget Enwire mot en royalty. Enligt Cellpoint hade Trig över 3,9 miljoner användare enligt en revision i april. Inspiration till grundfunktioner och design är i princip hämtad rakt av från Facebook.

Officiellt har Cellpoint och Enwire inga ägarband men nya Cellpoint-ledamöterna Andrew Guthrie och Graham Cull sitter även i styrelsen på Enwire. Bolagen har samma adress i Nacka Strand utanför Stockholm.

Enwire beskrivs som framtidens nätverksmarknadsföringsbolag med ett koncept som är skräddarsytt för att inte överträda gränsen för ett regelrätt pyramidspel.

Grunden är dock att enskilda medlemmar, genom att bygga nätverk och engagera sig i marknadsföring av olika produkter och tjänster, ska kunna påverka sina egna och det övriga nätverkets intäkter. ”Startpaket” kan köpas från 100 euro och uppåt.

Runt Enwire märks flera personer som tidigare varit inblandade i nätverksbolagen Spinglo/Synkronice som beskrivs som föregångare till Enwire och Trig. Även bolaget Spinglo International AB återfinns på samma adress som Cellpoint och Enwire.

MLM-veteranen Jonas Werner är en av dem som representerar konceptet. Enligt en videoinspelning från början av året, som publicerats på Youtube, genomförde han vid tidpunkten en roadshow i flera länder för att lansera Enwire.

Cellpoint-delägaren Anthony Norman har också medverkat i olika möten, bland annat som representant för Viral Angels, som är en annan av nätverkets tjänster (mer om det nedan).

En person vid namn Kieran Brennan har tidigare varit aktiv i Spinglo/Synkronice. Realtid.se har dock inte lyckats bekräfta att det är samma person som nu säljer irländska fastigheter till Cellpoint.

Under Enwires paraply finns en rad varumärken och tjänster med Trig.com som nav. Idén är att erbjuda egna varianter av populära nättjänster som Facebook, Spotify, auktioner, e-handel och gambling så att medlemmarna kan tjäna pengar på det de ändå göra på internet varje dag.

Trig Music (drivs tillsammans med Menyou) påstås ha 19 miljoner musiktitlar i biblioteket men är i princip okänt som aktör på streamingmarknaden. Millioo är en cashbacktjänst som ger rabatter och bonuspoäng vid e-handel. Stexon är nätverkets speltjänst (men sajten är inte igång). I slutet av juni lanserades också Trig Auctions.

Egen börs

Sfären har till och med sin egen marknadsplats för aktier – Viral Angels – som marknadsförs med Gordon Gekko-citatet ”if you’re not inside you’re outside”.

Verksamheten bedrivs i Viral Angels Credit Union som av allt att döma är en svensk ekonomisk förening. Det finns också ett svenskt aktiebolag med samma namn.

Cellpoints storägare Anthony Norman är som nämnt en av huvudpersonerna bakom Viral Angels. Han sitter bland annat i styrelsen för Viral Angels AB tillsammans med Graham Cull.

Formellt står Viral Angels inte under någon regulatorisk tillsyn utan beskrivs mer som en tjänst i underhållningssyfte. Aktiebolaget är registrerat som verksamhet inom ”spel- och vadhållningsverksamhet”.

Medlemmarna, som betalar olika månadsavgifter beroende på nivå på medlemskapet (mellan 29 och 570 euro), får tillgång till en privat marknadsplats för onoterade bolag. De tilldelas också regelbundet ”gratisaktier” som en extra bonus.

En sammanställning över gratisdistribuerade aktier sedan förra sommaren listar bolag som Cellpoint, Enwire och Norywe Real Estate.

IQ Money, som avlistades från GXG Markets tidigare i år, har också meddelat att man ansluter sig till Viral Angels och även där har gratisaktier distribuerats. Senaste tillskottet är annars ett bolag med namnet Millioo AB, samma namn som nätverkets cashbacktjänst.

I presentationsmaterial beskrivs Viral Angels som en chans för privatpersoner att få tillgång till spännande investeringar i tidig fas samtidigt som mindre bolag snabbt kan få spridning på sina aktier och hitta finansiering.

Hittills har Cellpoint inte redovisat några intäkter från Enwire-samarbetet kring Trig.com. Men det finns uppenbarligen kapital tillgängligt.

I början av maj lanserades Trig vid en tillställning på Café Opera i Stockholm då bilar enligt egen uppgift delades ut till nya guldmedlemmar i nätverket.

Magnus Hedman ambassadör

Vidare engagerades tidigare proffsmålvakten i fotboll, Magnus Hedman, som ambassadör för Trig nu i juni. Det gjordes samtidigt som Trig donerade 1 miljon kronor till 2 Life Foundation som ska ”stötta utsatta barn och ungdomar” bland annat genom fotbollsaktiviteter.

Företrädare för 2 Life Foundation uppger att det ska bli en svensk välgörenhetsstiftelse med målet att få ett så kallat 90-konto. Initiativtagare är artistbokaren och managern Maria Andersson.

Men det är inte allt. Trig.com är också guldsponsor till Victoriadagarna, ett lokalt arrangemang på Öland, kopplat till kronpringsessan Victorias födelsedag 14 juli. Bland de andra sponsorerna märks ATG, Expressen och Volkswagen.

”Trig.com har nu upptagits som fullvärdig guld medlem i Victoriaklubben och aktiv samarbetspartner till det kungliga evenemanget VICTORIADAGARNA på Öland den 12, 13 och 14 juli, där den kungliga familjen deltar”, skriver Cellpoint i ett pressmeddelande.

Cellpoint meddelar också att Christer Sandelin kommer att ställa ut konst och göra ett musikframträdande i samband med Victoriadagarna. Sandelin marknadsförs hårt genom Trigs musiktjänst. Ytterligare en sammanlänkande koppling är att han samarbetar med Maria Andersson i 2 Life Foundation som också är med och planerar en del av programmet på Victoriadagarna.

Det ”nya” Cellpoint har satt fart på handeln i bolagets aktier på Aktietorget. Under våren har omsättningen stundtals varit mycket hög jämfört med snittet det senaste året. Samtidigt har kursen gått från intervallet 2-4 öre till som mest 14 öre i början av maj. Sedan dess har kursen dock backat tillbaka ner till 6 öre.

Styrelsen och ledningen verkar dock inte slå av på takten. När bolaget håller årsstämma den 28 juli vill man få igenom ett bemyndigande om att ta in upp till 500 miljoner kronor i obligationer samt att ge ut upp till 1,5 miljarder nya aktier under det kommande året.

Återstår att se om nätverket och affärerna kan fortsätta växa.

Annons