Bank

32 spanska banktoppar åtalas för bedrägeri

Förre IMF-chefen Rodrigo Rato och 31 andra chefer inom den havererade storbanken Bankia åtalas för bedrägeri. "De har skadat både dem som köpte aktier och den spanska staten", konstaterar rannsakningsdomaren i åtalet.

Uppdaterad 2017-05-12
Publicerad 2017-05-12

Det var 2011 som Bankia noterades på Madridbörsen. Det som doldes för hugade aktiespekulanter var att banken var sprängfylld med usla fastighetslån. I spetsen för noteringsarbetet stod den dåvarande ordföranden, Rodrigo Rato, som tidigare varit både finansminister och chef för Internationella valutafonden.

Efter noteringen gjorde Bankia, som bestod av sju sammanslagna sparbanker, en förlust på 19,2 miljarder euro - den största förlust som ett spanskt företag någonsin gjort. Och den spanska staten tvingades pumpa in 20 miljarder euro för att rädda verksamheten. Många som hade tecknat sig för aktier förlorade hela sitt sparkapital. Rannsakningsdomaren menar att Rato och de 31 andra åtalade medvetet vilseledde marknaden.

–(De) godkände påståenden som dolde den verkliga situationen i de verksamheter som de ledde, står det i åtalet.

Rodrigo Rato är sedan tidigare dömd till fyra och ett halvt års fängelse för att ha använt tjänstekreditkortet till privata utgifter. Rato nekar till brott.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in