Politik & samhälleNyhet

30 miljarder från Svenska Kraftnät ska kompensera för höga elpriser

Finansminister Magdalena Andersson. Foto: PressbildFinansminister Magdalena Andersson. Foto: Pressbild
Publicerad
Uppdaterad

Regeringen vill använda 30 miljarder från Svenska Kraftnät för att kompensera hushåll för höga elpriser, enligt statsminister Magdalena Andersson.

Realtid.se

Minst 30 miljarder av de avgifter som betalas in till Svenska kraftnät ska användas för att antingen kompensera hushåll direkt eller på andra sätt sänka priser och avgifter. Myndigheten ska nu ta fram förslag på hur pengarna ska betalas ut. Det rapporterar SVT.

Pengarna kommer från Svenska Kraftnäts så kallade flaskhalsintäkter. Enligt regeringen kommer myndigheten kommer enligt regeringen ha ett överskott på 60 miljarder vid årsskiftet även efter att den investerat i nödvändiga utbyggnader och förstärkningar av elnätet.

Framför allt är det hushåll i södra Sverige som ska kompenseras med förslaget.

Annons

– Ju högre elpriserna blir desto större belopp kommer det att handla om. Det här är ett helt nytt sätt att tänka och bakgrunden är att marknaden är inte skapad för sådana här extrema situationer som vi har just nu, säger Magdalena Andersson.

Moderaterna har tidigare föreslagit ett maxtak för elkostnader och tidigare i dag föreslog Sverigedemokraterna att tillfälligt sänka skatten och helt slopa momsen på el under vintermånaderna. Vänsterpartiets förslag från förra veckan handlar om att ett pris för svenska hushåll och ett annat pris för den el som exporteras.

Realtids Per Lindvall skrev om Svenska Kraftnäts överskott för två veckor sedan:

Annons

”Det som Svenska Kraftnät och regringen behöver göra är att se till att de ekonomiska incitamenten finns där för värmeföretagen att kunna producera el. Finansieringen är redan på plats. Det finns till och med pengar över för ”populistiska” åtgärder som att kompensera elkunderna i elområde 3 och 4 för de höga priserna. För pengar behöver cirkulera i systemet. På ett konto i Riksgälden gör de ingen nytta.”

Annons