Annons

Annons

2018 rekordår för startupkapital

2018 var ytterligare ett rekordår för transaktioner inom startupkapital. 14 889 transaktioner annonserades för totalt 2 348 miljarder kronor. Det slår med råge det förra rekordet på 1 708 miljarder kronor under 2017.

Det framgår av en rapport från Preqin, ett analysföretag specialiserat på riskkapital.

Det blev nästan 40 procent fler transaktioner 2018 jämfört med föregående år och siffran väntas öka med ytterligare 5 procentenheter när all fakta blir tillgänglig. Starupkapital – Venture Capital – är en form av riskkapital som investeras i unga bolag med stor potential. De söker pengar för att till exempel testa en ny teknik eller starta sin försäljning.

Nordamerika och Kina står tillsammans för den största delen av affärerna. Greater China, det vill säga Kina med Hongkong, Macau och Taiwan, stod för en stor del av aktiviteten med 4 281 transaktioner värda 952 miljarder kronor. Det motsvarar mer cirka 40 procent av värdet på affärerna. Sju av de tio största transaktionerna var kinesiska. Den största transaktionen uppgick till 124 miljarder kronor och var finansieringen i juni av Ant Financial Services Group, ett systerbolag till Alibaba som är det högst värderade fintechbolaget i världen.

Annons

Annons

Exitverksamheten var även den mycket framgångsrik med 1 094 exits för 1 468 miljarder kronor.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons