Finans Debatt

Kalaset är över men det finns kaka kvar

Taggar i artikeln

Nordic Cross Asset Management
Fredrik Tauson, founding partner i Nordic Cross Asset Management.Fredrik Tauson, founding partner i Nordic Cross Asset Management.
Fredrik Tauson är founding partner i Nordic Cross Asset Management och förvaltar de alternativa företagsobligationsfonderna Total Return Bond Fund och Credit Edge samt ingår i förvaltningsteamet i multistrategifonden Stable Return.
Publicerad

Mycket talar för att rallyt från botten i företagsobligationsmarknaden nu börjar plana ut och att man inte ska förvänta sig samma skarpa uppgångar framöver. För den selektive placeraren finns det dock fortfarande avkastning att hämta i en marknadsmiljö som också saknar tillfredsställande alternativ. Det skriver Fredrik Tauson, Founding Partner på Nordic Cross Asset Management.

Realtid.se

Detta är en argumenterande text med avsikt att påverka. Åsikterna som förmedlas här är skribenten/skribenternas egna.

Den som hade likvida medel och köpte företagsobligationsobligationer i våras har kunnat få se en avkastning som överstiger 30 procent på sin investering. Så mycket har nämligen high yield ETF:er i Europa stigit från botten. Det innebär att vi i dagsläget i princip är tillbaka på pre-covid nivåer när det gäller kreditpåslag på många företagsobligationer.

Är det då dags att sälja och gå vidare till ett annat tillgångsslag? Det korta svaret är nej. Företagsobligationsfonder är nämligen fortfarande ett av få instrument på räntesidan som överhuvudtaget erbjuder en positiv löpande avkastning. Den nollräntevärld som vi har fått vänja oss vid är här för att stanna under en längre tid framöver. Lägg där till fortsatt extremt stimulativa centralbanker som genom sin politik gör sitt yttersta för att kreditpåslagen inte ska gå högre. Det gör att förväntad avkastning på traditionellt räntesparande är kvar på noll och att det saknas alternativ som kan ge förräntning. Kapitalet kommer därför fortsätta söka sig till företagsobligationsmarknaden.

För förvaltare innebär det att det finns russin här och där som fortfarande har uppsida även om den breda uppgången och den s.k. pull-to-par effekten är historia (obligationer som handlar upp mot sin återbetalningskurs). Nu bör fokus ligga på den ”carry” som erhålls tack vare den ränta som bolagen betalar till sina investerare.

Annons

Företagsobligationsmarknaden har historiskt visat sig präglas av mycket långa perioder med låg volatilitet för att sedan, ungefär vart sjunde år, avbrytas av korta, intensiva perioder av mycket systemstress och undermålig likviditet. Eftersom marknaden nyligen gått igenom en högvolatil period och vi har det amerikanska valet bakom oss samt ett vaccin inom räckhåll talar mycket för att vi nu påbörjat en period med mindre turbulens.

Källa: Bloomberg

Låg volatilitet och små svängningar har historiskt medfört stigande fondkurser tack vare ”carryn” vilket innebär att man som förvaltare vill vara maximalt investerad i marknaden under just de här långa perioderna.

Annons

De turbulenta perioderna, däremot, resulterar ofta i överdrivet stora nedställ drivet av dålig likviditet vilket flertalet fonder fick uppleva under våren. När många fonder tvingas sälja samtidigt blir det trångt i dörren. I denna miljö, när marknaden översköljs av säljare, uppstår det fantastiska möjligheter för de fonderna med hög andel likvida medel som kan gå emot marknaden genom att agera opportunistiskt.

Med andra ord så står fonderna inför utmaningen att å ena sidan vara fullinvesterade för att kunna generera avkastning under de gynnsamma perioderna som så ofta präglar marknaden. Å andra sidan vara likvida nog att kunna hantera utflöden och i bästa fall kunna agera opportunistiskt under marknadsförhållanden som präglas av hög volatilitet.

Det behövs med andra ord en hyggligt flexibel fondstrategi där du både får äta kakan och ändå ha den kvar. Piece of cake.

Annons

Fredrik Tauson
Founding Partner, Nordic Cross Asset Management 

Annons