Wellstreets ramverk för ESG: ”Lika viktigt som att betala sina skatter”

Taggar i artikeln

ESG-dagen Wellstreet
Wellstreets vd Evelina Anttila. Foto: Anders Frick
Publicerad
Uppdaterad

Det ESG-ramverk som investeringsföretaget Wellstreet har utvecklat kan användas för att göra en grundläggande riskanalys av företag och identifiera hållbarhetsfrågor kring verksamheten i stort. Nu ska ramverket tillgängliggöras till Wellstreets community, det säger vd Evelina Anttila till Realtid.

Anders Frick

Wellstreet, med bland andra Lena Apler, Carl-Viggo Östlund och Jenny Keisu i kulisserna, rekryterade för två år sedan Ica Försäkringars avgående vd Caroline Farberger som partner och arbetande styrelseordförande. Bolaget finns numera även i Göteborg och har på senare tid arbetat med att ta fram ett ramverk för ESG-frågor – något som Wellstreet:s vd Evelina Anttila tycker har landat bra.

– Ja, det blir ganska konkret att se hur man kan jobba med ESG. Det kan ju annars upplevas som väldigt omfattande och som en våt filt. Men det handlar bara om att starta och sen tar man små steg; höger fot framför vänster fot, säger Evelina Anttila till Realtid i samband med ESG-dagarna.

Annons

Rent konkret har Wellstreets ramverk utgått från artikel 8 i det EU-direktiv som gäller för fondbolag kring hur man hållbarhetsklassar sina produkter.

– Dessutom har vi lagt till best practice utifrån de sektorer som vi investerar i. Med det har vi byggt någonting som vi kan använda för att grundläggande göra en riskanalys av bolagen. Det gäller att identifiera hållbarhetsfrågor och verksamheten i stort. Sen kan vi ta fram en analys som vi presenterar för vår investeringskommitté, och fatta beslut om vi vill gå vidare, säger hon.

Evelina Anttila förklarar att det handlar om att framtidssäkra bolagen.

Annons

– När bolagen har kommit så pass långt så kommer det att vara andra krav som ställs på dem. Så det är en ”license to operate”. Det är viktigt när vi investerar i bolagen att de förstår att detta är lika viktigt som att betala sina skatter”, säger hon.

Vad säger bolagen om delarna i ramverket?
– De är förvånansvärt positiva. Det här är frågor som är väldigt viktigt för många i dag. Man söker ett syfte i det man vill göra och man vill driva positiv förändring, och inte bara generera kapital, säger hon.

Ramverket kommer nu att göras tillgängligt för aktörer också utanför Wellstreet.

Annons

– Det här är någonting som vi open-sourcear, och vi delar det med hela vårt community, både med investerare och andra startups. Ska vi hitta botemedel på de stora utmaningar som vi står inför, så måste vi göra det här tillsammans, säger Evelina Anttila.

Se hela intervjun i RealtidTV, där Evelina Anttila även berättar om hur Wellstreets ramverk hjälpte ett legaltechbolag vars personalstyrka inte var tillräckligt diversifierade.

Annons