Waxys attack mot Realtid: ”En ren journalistisk förtalskampanj från en ful journalist”

Taggar i artikeln

Staffan Lundell Waxy
I ett mejl till en potentiell investerare skriver han att Waxy håller på att säljas: ”Som budgivningen ser ut idag som jag skriver detta så kommer det sannolikt att ske redan nu i september (2021, reds anm). Kanske redan om några veckor. Väldigt spännande!”
Publicerad
Uppdaterad

”Det är en ren journalistisk förtalskampanj från en ful journalist som bara vill skapa klick”, förklarade Waxys nuvarande ordförande när han skulle sälja aktier i biltvättskedjan. Nu riskerar aktieköparna att förlora allt.

Det var i oktober förra året som ett nytt ägarkonsortium köpte cirka 40 procent av aktierna i biltvättskedjan Waxy av dåvarande huvudägaren Ulf Engström.

Enligt ett pressmeddelande skulle de nya ägarna ”driva den fortsatta utrullningen av Waxys framgångsrika koncept i Sverige”:

”Inom ramarna för konsortiet säkerställs långsiktig finansiering, förstärkning av organisation och styrelse”, förklarade man i pressmeddelandet.

Annons

Nu står det klart att den ”långsiktiga finansieringen” uteblivit samtidigt som två olika ägargrupperingar i holdingbolaget krigar mot varandra, vilket Realtid tidigare rapporterat om.

Parallellt har företrädare för bolaget försökt övertala långivare att konvertera obligationer om totalt 50 miljoner kronor till aktier.

”Kraftig rabatt”

Annons

I januari i år skickade de nya ägarna, med dåvarande vd Arne Olafsson i spetsen, ut ett brev till obligationsinnehavarna.

Enligt brevet – som Realtid tagit del av – ”erbjuds” långivarna att konvertera obligationer mot aktier ”till en kraftig rabattering”.

Det påstås att bolaget ”tar sikte på en börsnotering i slutet av 2022”. Men också att hälften av obligationslånet redan har konverterats:

Annons

”I skrivande stund har det redan konverterats aktier för närmare 25 MKR, och självfallet ska samtliga obligationsinnehavare erbjudas konvertering på samma villkor (…)”

”Journalistisk förtalskampanj”

Parallellt har företrädare för bolaget – under hösten och våren – sålt aktier i bolaget i någon slags pågående nyemission.

En av dem som ägnat sig åt säljaktiviteter är Waxy Internationals nuvarande ordförande Staffan Lundell.

I ett mejl till en potentiell investerare skriver han att Waxy håller på att säljas:

”Som budgivningen ser ut idag som jag skriver detta så kommer det sannolikt att ske redan nu i september (2021, reds anm). Kanske redan om några veckor. Väldigt spännande!”

Investeraren svarar att han ändå är tveksam, och hänvisar bland annat till Realtids granskande artiklar om Waxy.

Staffan Lundell lugnar investeraren och hänvisar till ”alla de professionella företag som budar på bolaget”.

”Ang realtidsartikeln så få du tro vad du vill men det är en ren journalistisk förtalskampanj från en ful journalist som bara vill skapa klicks. Det är så hon får betalt. Liknande sånt som skrivs i Se och Hänt i veckan om kändisar för att sälja lösnummer”, skriver Lundell i mejlet och fortsätter:

”Ring mig gärna så kan vi ta ett snack. Låt inte en klick sökande journalist störa ditt omdöme.”

Det slutar med att investeraren köper aktier i biltvättskedjans holdingbolag för 250 000 kronor – pengar som nu ser ut att gå förlorade.

Rekonstruktion eller konkurs

En ansökan om konkurs avseende biltvättskedjans holdingbolag WXY Holding har nämligen lämnats in till tingsrätten av en av ägargrupperingarna, medan en annan gruppering vill att man ska försöka sig på en rekonstruktion.

– Jag bedömer att det inte är läge för rekonstruktion av WXY Holding, och ett tungt vägande skäl till det är konflikten mellan de olika ägargrupperingar. Det skulle kunna innebära att ägarbolaget – som gjort alla aktieemissioner – går i konkurs och de nuvarande ägarna förlorar sina investeringar, säger rekonstruktören Marcus Wenner.

Det har även lämnats in en ansökan om företagsrekonstruktion av det verksamhetsdrivande dotterbolaget Waxy International.

Av ansökan framgår att det ovan nämnda obligationslånet om 50 miljoner kronor, plus räntor, finns kvar. Påståendet att hälften av obligationslånet konverterats, stämmer alltså inte.

”Obligationslånet är nu uppsagt och kreditgivaren har påkallat sin borgen till omedelbar betalning, varför illikviditet uppstått och bolaget kan nu inte betala sina skulder (…)”

Men att illikviditet uppstod först i samband med att obligationslånet sades upp är också en sanning med modifikation. Bolaget har även tagit upp brygglån på mångmiljonbelopp som skulle ha betalats tillbaka för ett drygt år sedan, enligt flera tredskodomar från Södertörns tingsrätt.

När det gäller dotterbolaget Waxy International finns det en möjlighet till företagsrekonstruktion, tror Marcus Wenner.

– Bolaget skulle i så fall få en helt ny ägastruktur med anledning av att obligationsinnehavarna har aktierna i Waxy International som pant. Så det lutar åt att obligationsinnehavarna blir de nya aktieägarna i biltvättskedjan, säger Wenner.

Realtid har sökt styrelseordförande Staffan Lundell för en kommentar.

Här kan intressenter följa utvecklingen avseende Waxys rekonstruktion>>

Annons