Christian Sinding, vd på EQT.
Christian Sinding, vd på EQT.
Riskkapital

”Vi behöver eget kapital för att snabbare kunna göra investeringar”

EQT:s vd Christian Sinding berättar för Svenska Dagbladet om planerna på en börsnotering: ”Vi välkomnar den publika miljön som en börsnotering innebär. Vi har en öppen och stark företagskultur som vi tror skulle attrahera många investerare”.

Uppdaterad 2019-06-26
Publicerad 2019-06-26

EQT:s vd Christian Sinding är tydlig i intervjun med SvD: Inga formella beslut är tagna om en börsnotering. Det formella beslutet tas någon gång efter sommaren, i det tredje kvartalet.

Fakta är att EQT behöver kapitaltillskott. Och att de två alternativ som ledningen och ägarna diskuterar är att en privat investerare köper in sig i bolaget. Eller att bolaget börsnoteras.

Signalen är tydlig. EQT:s vd Christian Sinding radar upp argument varför den nordiska riskkapitaljätten borde gå till börsen i höst. Därmed bryter han tystnaden om bolagets framtida planer.

Svenska Dagbladet tolkar vd Christian Sindings citat om möjligheterna vid en börsnotering som om det alternativet ligger närmast till hands.

– Vi behöver eget kapital för att snabbare kunna göra egna investeringar som att exempelvis att bygga upp en närvaro i Asien och fortsätta stärka vårt fokus på tillväxtbolag, säger vd Christian Sinding.

Riskkapitalbolagets förvaltade kapital uppgår idag till 400 miljarder kronor, fördelade på 29 olika fonder. Wallenbergarnas investmentbolag Investor äger cirka 23 procent av bolaget. Enligt SvD är det troligt att Investor skulle ligga kvar på samma ägarandel även efter en börsnotering. Det totala antalet delägare är 65 – men bara två partners är kvinnor.

Grundaren och förre vd:n Conni Jonsson sade för fem år sedan att EQT skulle arbeta för att få  fler kvinnliga delägare.

– Vi tar frågan på största allvar. Att det bara är två av 65 partners som är kvinnor är inte något vi är nöjda med. Vi jobbar med rad initiativ för att på sikt få fram fler kvinnor som partners, säger EQT:s vd vd Christian Sinding till SvD.

Platsannonser