Vattenfall vill bygga ny kärnkraft vid Ringhals

Taggar i artikeln

Kärnkraft Vattenfall
Vattenfall, Anna Borg Foto: TTVattenfall, Anna Borg Foto: TT
Anna Borg, Vattenfalls vd och koncernchef. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Statliga energibolaget Vattenfall har lämnat in en ansökan om att bygga nya kärnkraftsreaktorer vid Ringhals – men det handlar inte om en begäran om att få bygga.

Finwire/Realtid.se

Enligt handlingar som Aftonbladet tagit det av går det inte att utläsa vilken sorts reaktortyp eller anläggning det handlar om. Den nya anläggningen kallas för ”Nucelerate west” och målet är att den ska anslutas till elnätet 2032.

Kapaciteten på 2 800 megawatt är betydligt större än effekten hos de båda kvarvarande reaktorerna i Ringhals. Ringhals 3 har en effekt på 1 070 och Ringhals 4 på 1 120. De små reaktorerna som Vattenfall har utgått ifrån i sin förstudie har en effekt på 300-400 megawatt.

Inga detaljer om hur byggprocessen av ”Nucelerate west” ska gå till går att utläsa. ”Tidplan får utarbetas tillsammans med berörda parter under resans gång. Målet är första reaktorn anslutet mot nätet 2032”, skriver energibolaget.

Annons

Till SVT bekräftar Vattenfall att man skickat in en ansökan, men säger att man i nuläget inte skickat in någon begäran till Strålsäkerhetsmyndigheten om att få bygga nya reaktorer.

– Vi har inte fattat några beslut om att bygga reaktorer, men vill ta höjd för möjligheten, säger Markus Fischer presschef på Vattenfall till SVT.

Istället ska det handla om att tillståndsprocesser för elnäten kan dra ut på tiden. Därmed vill myndigheten anmäla sitt intresse.

Annons
Annons