Claes Hemberg, Neox Capital. Foto: Press
Claes Hemberg, Neox Capital. Foto: Press
Fonder

"Varje bolag har en egen ekvation"

Ekonomen och investeraren Claes Hemberg lanserar fonden Neox Europe, här är hans spaningar kring projektet.

Uppdaterad 2020-06-02
Publicerad 2020-05-29

Claes Hemberg har sedan i mars jobbat från sitt lantställe Skåne. Han odlar sin trädgård och fågelkvitter hörs i bakgrunden av vår intervju. Vid sidan av sitt trädgårdsarbete lanserade han för några dagar sedan en datadriven Europafond för småsparare som bygger på Warren Buffetts och Benjamin Grahams investeringsprinciper genom bolaget Neox Capital.

– Jag trodde aldrig att jag skulle ge mig in i det här. Efter min tid på Avanza träffade jag nio olika förvaltare inom datadriven förvaltning och förvånades över hur dåligt de levererade. Det fanns ett brett intresse för tech och förvaltning men också en utbredd oförmåga att kapitalisera på detta.

När Claes Hemberg sedan träffade Peter Sjöholm, grundare på Neox Capital, stod däremot stjärnorna i zenit.

– Vi insåg snabbt att vi pratade samma språk. Peters erfarenhet av aktier, systembyggande och marknaden som helhet fick mig intresserad av ett samarbete. Det tog mig flera månader att verkligen granska och förstå förvaltningen. Det var på hög tid att någon tog en datadriven fond till den breda marknaden.

En av Peter Sjöholms slutsatser som Claes Hemberg framförallt gick igång på var åsikten att de flesta marknadsteorier från skolböckerna inte längre gäller för marknaden.

– Sedan 2005 finns det börsdata som bevisar att flera teser som använts på aktiemarknaden inte följer logiken. Vår data visar exempelvis att du ska behålla vinnare. De bolag som gått bättre än konkurrensen en längre tid kommer enligt datan fortsätta att göra så. Att sälja vinnare och behålla förlorare stämmer därmed inte.

– Idag styr rykten aktiemarknaden mer än fakta. Det gäller därmed att bygga en dator som identifierar fakta och undviker rykten. Det handlar om att bromsa informationsflödet och se vad som verkligen driver varje bolag.

Fondens urvalssystem baseras på 282 olika faktorer. Parametrarnas vikt är olika beroende på vilket bolag som är under luppen.

– Vi gör om modellen och analysen varje kvartal och listar bolagen i fallande ordning. För varje bolag har vi 1,5 miljoner datapunkter och vi utvärderar bolagen varje kvartal. Varje bolag har en egen ekvation med tillhörande algoritm som gäller under tre månader.

Förvaltningen tar rygg på teknikutvecklingen och för fem år sedan tog ekvationerna tre dagar att räkna ut. Idag är den tiden nere på två minuter.

– Vi tar en rad kända matematikers modeller in datorn. Exempelvis Altmans modell för hur man kan utvärdera misstankar om korruption i bolag i algoritmerna.

Fonden vill äga innehaven ofta i minst sju år och baserar alla investeringar på en långsiktiga analyser. Kortsiktiga innehav går helt bort i den antagna modellen.

– Daytrading handlar framförallt om psykologi. Över en period om fem-tio år är det nästan ingen psykologi med i spelet längre. Då är det fakta som avgör. Dessa fakta söker vi reda på redan idag.

Fonden tittar på samtliga branscher i Europa även om den nu är underviktad inom råvarubolag. Fonden har 19 innehav vilket är det magiska antalet enligt Neox Capitals analys. Avgiften ligger på 0,8 procent plus prestationsavgift om 15 procent av utvecklingen bättre än index.

Baserat på historisk data har fonden i år tappat 5,6 procent i jämförelse med det europeiska STOXX 600-index som backat runt 17,5 procent. På månadsbasis menar Claes Hemberg att fonden slår jämförelseindexet med 0,7 procent under lugna förhållanden och 1,4 procent under volatila förhållanden.

Vad är din roll på bolaget?
– Jag har en liknande roll som på Avanza. Att förklara. Gör svåra saker enkla och överblickbara. Kunder, familjer, leverantörer och finansbolag behöver förstå arbetsmodellen och förutse utvecklingen. Jag har också fått lära om en hel del.

– Per Sjöholm är matematikern och hjärnan bakom det hela. Jag kompletterar honom genom att förenkla och förklara hans analys. Det tog mig flera månader att förstå hur Peter egentligen tänker och arbetar.

Vilka riktar ni er till?
– Alla de som vill ha stabil och stark tillväxt, flera år framöver. Jag hade nog aldrig brytt mig om Neox Capital om de bara varit intresserade av rika kunder. Vi började där, men nu vänder vi oss till alla. Jag vill vara med och förändra den dammiga fondindustrin för alla, vilket jag också mer eller mindre jobbat med de senaste 30 åren.

Idag har Neox Capital omkring tio anställda. Fem medarbetare arbetar från bolagets huvudkontor i Luxemburg och resterande fem är utspridda i olika städer i Norden.

– Vi har en liten administrativ kärnorganisation med it, utveckling och service. Peter Sjöholm grundade ensam bolaget och började med sin programmering 2008. Han ville skapa bevis på att hans tes stämmer innan han tog in fler anställda i bolaget.

Neox Europfond, fem största investeringar. Mostvarar cirka 40 procent av fonden.

1) Sartorius                         Ger                medtech

2) Nemetschek                   Ger                mjukvara

3) Sofina                             Bel                 energi

4) Nestle                            Fin                 biobränsle

5) Tecan                             Sch                medtech

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in