Utrikesflyg 33 procent dyrare än för ett år sedan

Taggar i artikeln

Resor SCB
Publicerad
Uppdaterad

Att flyga utomlands har blivit 33 procent dyrare än vid motsvarande tidpunkt förra året, visar ny statistik från SCB. Priset på utrikesflyg i Konsumentprisindex (KPI) är det högsta för april sedan mätningarna började för 30 år sedan.

Realtid.se

Priser på resor är starkt säsongsbetonade och varierar i regel mycket under ett år. Priset på utrikesflyg har till exempel gått upp och ner flera gånger det senaste året – men jämför man samma månader olika år framträder ett stabilare mönster i statistiken.

– Vi har mätt den genomsnittliga prisutvecklingen på utrikesflyg i Konsumentprisindex sedan 1993. Aldrig tidigare har priserna på utrikesflyg i april varit så höga som i år. Bara under två månader i hela tidsserien har priserna varit högre, i juli 2018 och juli 2022, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Inte heller flygcharter, som mäts i KPI sedan 1989, har någonsin varit dyrare i april än det var i år. Detsamma gäller för tågresor (mäts sedan 1980), biluthyrning (sedan 2001) och båtresor (sedan 1993).

Annons

– Utrikesflyg, flygcharter och båtresor har stigit mer i pris det senaste året än den genomsnittliga prisutvecklingen för den privata konsumtionen, som vi mäter i KPI. Alltså mer än inflationen, som i april var 10,5 procent.

Annons