Karriär & ledarskapNyhet

Utgivarpris till Realtids chefredaktör

Camilla Jonsson, Realtids chefredaktör.Camilla Jonsson, Realtids chefredaktör.
”Egentligen är det ju ledsamt att jag ska få ett pris för att jag vågade publicera en relevant granskning, men jag är ju förstås superglad över både uppmärksamhet och utmärkelse”, säger Camilla Jonsson, Realtids chefredaktör.
Publicerad
Uppdaterad

Organisationen Utgivarna ger årets Mommapris till Realtids chefredaktör Camilla Jonsson.

Realtid.se

Mommapriset delas ut av Utgivarna till en person som tar sitt publicistiska ansvar, säkerställer ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning. Det är en person som lyfter fram Sveriges unika system med ansvarig utgivare.

Så här lyder juryns motivering till varför Camilla Jonsson får Mommapriset 2022 och blir Årets Utgivare:

”Camilla Jonsson vägrar vika sig för krafter som vill stoppa granskande journalistik. När Realtids ansvariga utgivare och två frilansjournalister stämdes på mångmiljonbelopp från Storbritannien underminerades den svenska tryckfrihetslagstiftningen och journalistikens frihet.

Annons

Genom sitt goda exempel värnar hon reportrarnas integritet och bildar opinion mot den skadliga förtalsturismen.”

–Egentligen är det ju ledsamt att jag ska få ett pris för att jag vågade publicera en relevant granskning, men jag är ju förstås superglad över både uppmärksamhet och utmärkelse, säger Camilla Jonsson.

Det var i samband med att reportrarna Annelie Östlund och Per Agerman hösten 2020 gjorde en granskning av Svante Kumlins solcellsföretag EEW, en kapitalanskaffning och en förestående börsnotering, som både reportrarna och chefredaktören fick ta emot hot om stämning ifall något skulle publiceras.

Annons

– Stämningshotet var förstås skrämmande, men för mig som utgivare var det ändå ett enkelt beslut. Det finns två frågor som jag alltid ställer mig när det gäller utgivarbeslut. Är det sant? Är det relevant? Det var i det här fallet väldigt enkelt att svara ja på båda. Så vi körde.

Ett par månader senare kom en delgivningsman och lämnade över stämningen. Målet gällde från början ett skadeståndskrav på 13 miljoner euro.

Sedan dess har processen rullat på. Nu har det nästan gått två år sedan de första artiklarna publicerades. I maj i år kom beskedet från domaren i London att han hade slängt ut stora delar av stämningen, men fortfarande kan Svante Kumlin gå vidare med en förtalsstämning för honom personligen för tre av artiklarna.

Annons

– Det har varit en omtumlande resa, och ännu kan vi inte helt pusta ut. Mommapriset ger ny energi till oss, och sätter ljus på det här med journalister faktiskt utsätts för hot.

– Det känns logiskt att Camilla Jonsson, som ansvarig utgivare på Realtid får årets pris för att i denna tid givit allmänheten rätt att ta del av oberoende journalistik och därmed också hävdat det regelverk som nu kräver ett konkret försvar i form av att publicera det sanna och relevanta, säger Kerstin Brunnberg, Mommajuryns ordförande.

Mommapriset delas ut i samband med ett seminarium arrangerat av Utgivarna på Bokmässan under rubriken Komma till tals! på scen G4 nu på fredag där också publicisterna Thomas Mattsson och Christofer Ahlqvist deltar i ett samtal om ansvarig utgivarskapet kopplat till årets valrörelse.

Tidigare i år blev Realtid nominerad till Årets redaktion av Tidningsutgivarna – med motiveringen: ”Ett av de tuffaste områdena att gräva i, och sedan göra begripligt för läsaren. Här är en modig redaktion som kan sin publik – och når den på rätt plattformar.”

– Vi kämpar på hårt, hela teamet på Realtid, men vi är ändå en liten aktör jämfört med de stora mediehusen. Att vi ändå under ett och samma år blir nominerade till Årets redaktion och att jag nu får det här fina priset betyder ju verkligen att vi gör skillnad. Att vi tar journalistiken på allvar, säger Camilla Jonsson.

Camilla Jonsson kom till Realtid för fyra år sedan och tog över som chefredaktör för två år sedan. Tidigare har hon bland annat jobbat som redaktionschef på Sydsvenskan och på di.se

Mommaprisets jury består av Kerstin Brunnberg (ordf), Karin Olsson, Expressen, Tobias Regnell, Offside Press, Daniel Sandström, Albert Bonniers Förlag, och Anna Rastner, UR.

Tidigare pristagare: Thomas Mattsson fd chefredaktör för Expressen, Charlotta Friborg, programchef för SVT Riksnyheterna, Daniel Pohl, vd och ansvarig utgivare för Expo och Nils Funcke, journalist, författare, publicist och debattör i yttrandefrihetsfrågor.

Fotnot: Margareta Momma (1702–1772), som fått ge namn åt priset, var en av Europas första kvinnliga redaktörer och utgivare. Hon tog strid mot tidens rådande ordning och framförde “avancerade åsikter i upplysningstidehvarfvets anda”.

 

Annons