IT & tech Kommentar

Utanför komfortzonen: Sveriges väg mot en AI-ledd framtid

Taggar i artikeln

Gästkrönika
Nicholas Fernholm är föreläsare och författare inom området förändringshantering, digitalisering och framtiden. 
Publicerad
Uppdaterad

Vårt samhälle befinner sig mitt i en teknologisk revolution där artificiell intelligens (AI) snabbt ändrar spelplanen. Juridik och finans, två sektorer kända för sin struktur och byråkrati, står nu inför ett paradigmskifte som kommer att omdefiniera sättet man arbetar och skapar värde. Det skriver Nicholas Fernholm.

Realtid.se

Co-pilot – Microsofts senaste AI-tillskott kommer snart att bli en integrerad del av deras mjukvarusvit. För jurister och finansproffs som dagligen söker och bearbetar stora volymer information, innebär detta att AI-assistenter såsom Co-pilot kan automatisera och förenkla informationsförfrågningar, identifiera relevanta detaljer i komplexa dokument och generera insikter från data snabbare än någonsin tidigare. När man använder sig av dessa Co-pilots så ökar både kvaliteten 40 procent och effektiviteten 55 procent enligt studier på managementkonsulter och programmerare som använt Co-pilot, vilket är en tydlig indikation på potentialen för andra sektorer.

Detta framsteg kommer dock inte utan utmaningar. Datasäkerhet tas alltid upp som en kritisk punkt. Här kan man oftast luta sig mot devisen ”Om det är gratis”, då är du och din data produkten. Vissa AI-system lagrar och tränas på data som man matar dem med, vilket gör att sekretessbelagd information inte bör skrivas till dessa AI. Dock kan du vara säker på att betalversionerna av Microsofts Co-pilots kommer att behandla all information med samma säkerhet som dina andra filer du har i molnet och inte använda din data för att varken träna, eller skickas utanför ert system. Det finns också risker med felaktig information. En AI är bara lika bra som de data den tränats på, vilket betyder att bias eller inkorrekta datakällor kan leda till felaktiga beslut. Detta är anledningen varför dessa assistenter är just det-– en assistent, inte en ersättare. Vi ska använda dessa verktyg för att förstärka, inte ersätta. Vi behöver vara i förarsätet och kontrollera samt godkänna det som genereras.

Den största risken av alla är att länder som Sverige hamnar på efterkälken om vi inte omfamnar denna teknologi snabbt nog. Konsekvenserna av detta kan sträcka sig från förlorad konkurrenskraft till ekonomiska konsekvenser när andra marknader snabbt utnyttjar AI-teknologi för att driva framsteg. Gör inte misstaget att tro att detta är ytterligare en överhypad och tandlös innovation som inte kommer leda till stora förändringar. Denna gång är det på riktigt, och dessa effektivitetesökningar är riktiga och påtagliga och kommer kräva att du hänger med.

Annons

Med alla dessa risker kommer otroliga möjligheter. Föreställ dig att kunna analysera hundratals juridiska dokument på minuter eller att göra snabba, datadrivna finansiella beslut med hjälp av AI-assistans. Du kan analysera och skapa grafer för ostrukturerad data på sekunder, skapa professionella powerpoints på sekunder, eller generera protokol och texter. För juridik kan detta innebära en snabbare och mer exakt rättspraxis, medan finanssektorn kan dra nytta av snabbare, mer datadrivna investeringsbeslut.

För att dra full nytta av dessa möjligheter krävs dock en förändring av tänkesätt. Istället för att fokusera på riskerna behöver jurister och finansprofessionella se möjligheterna som AI erbjuder. Genom att omfamna AI kan vi omdefiniera hur vi levererar tjänster, vilket resulterar i bättre kvalitet, snabbare leverans och kostnadseffektivitet.

I vår jakt på att identifiera risker med denna teknologi kan vi missa skogen för alla träd. Det är dags att vi vänder kikaren och testar, implementerar och fokuserar på möjligheterna i stället. Låt inte kritikernas varningar om domedagen, ogrundade påståenden om arbetslöshet, eller deras egna teoretiska och populistiska påståenden skymma dina möjligheter och framtidens potential. De som vågar agera nu, testa möjligheterna och formulera morgondagens arbetssätt är dem som kommer få en ljus framtid. De som står stilla och fokuserar på rädslorna kommer missa tåget och inom kort erbjuda fantastiska tjänster som ingen längre vill ha.

Annons

Nicholas Fernholm

Om skribenten: Nicholas Fernholm är föreläsare och författare inom området förändringshantering, digitalisering och framtiden.

Annons