Så skruvas tonläget om oljan upp 

Taggar i artikeln

oljepriset
Publicerad
Uppdaterad

Oljekartellen Opec+, där Ryssland ingår vill nu strypa produktionen, vilket Vita huset inte ser med blida ögon på. Högre bränslepriser vore “total katastrof” enligt Biden. Detta efter en tid med fallande oljepriser. För svenskt vidkommande har dessutom storbankerna hamnat i blåsväder för sitt engagemang i oljeprojekt.

Rikard Jansson

Upptrappningen inför kriget i Ukraina har fått oljepriset att stadigt gå högre, men i juni toppade brentoljan på 123 dollar per fat och har sedan fallit tillbaka i takt med att Ukraina har fått ett större övertag mot Ryssland i kriget. För närvarande handlas råvaran till strax under 92 dollar per fat.

 

Nu planerar Opec+ att minska produktionen med omkring 2 miljoner fat per dag. Besked väntas idag när oljekartellen håller ett möte. Den aviserade produktionsminskningen fick oljan att rekylera upp nära 4 procent under tisdagen. 

Annons

 

Konsekvensen, mindre olja på marknaden har fått Vita huset att lansera en stor lobbykampanj för att kartellen ska hålla produktionen uppe. En prisökning som skulle slå mot bensinpriserna skulle komma olägligt för demokraterna inför mellanårsvalet som är fem månader bort. Vita huset har kallat en produktionsminskning gör en “total katastrof” och kan möjligt ses som ett fientligt agerande, enligt CNN.

 

Annons

Samtidig fortsätter EU sin kamp mot att hålla nere priserna på rysk olja. Unionen har nu gått vidare med arbetet om att godkänna G7:s förslag om ett pristak på den ryska oljan. EU kommer dock att vänta med att G7 är färdiga med detaljerna, vilket pris det kommer att handla om, enligt WSJ. Tanken med ett pristak är att minska Rysslands inkomster från utländsk oljeförsäljning utan att blåsa upp oljepriserna. 

 

Vad säger analytiker om oljepriset framöver? I slutet av september sänkte Goldman Sachs sin prognos för de sista tre månaderna av året. Väntat pris på brentolja kapas med 25 dollar till 100 dollar fatet. Orsaken till detta är den starka dollarn och en förväntan om minskad efterfrågan. 

Annons

 

Goldman Sachs är dock fortsatt optimistisk till oljan. Otillräckliga investeringar, låg reservkapacitet och låga lager har bara vuxit sig och kommer leda till en oundviklig prisuppgång, menar banken.

 

Samtidigt har oljan hamnat i fokus för svenskt vidkommande. Det är storbankerna som har hamnat i blåsväder för sitt engagemang i oljeprojekt. SEB, Swedbank och Nordea har sedan juli 2020 tillsammans betalat ut 43 miljarder kronor till bolag som letar efter olja och gas i Arktis, enligt en granskning som Fair Finance Guide, Naturskyddsföreningen och Greenpeace står bakom. Något som Realtid rapporterade om här

 

Uppdatering: Det är nu klart att EU inför pristak på rysk olja, vilket är unionens åttonde sanktionspaket mot Ryssland, rapporterar TT. Pristaket innebär att det blir förbjudet för EU-fartyg att skeppa olja om priset ligger över nivån som oljan säljs för i Asien. Paketet innehåller även fler import- och exportförbud mot exempelvis stål och elektronik från Ryssland.

Annons