Fair Finance: Svenska banker ökar stödet till oljebolag i Arktis

Taggar i artikeln

Fair Finance Guide
Publicerad
Uppdaterad

Enligt en ny granskning av Fair Finance har SEB, Nordea och Swedbank de senaste två åren stöttat bolag som letar nya olje- och gasfyndigheter i norska delen av Arktis med 43 miljarder kronor i nya lån och finansieringstjänster.

Realtid.se

Granskningen visar att störst finansiellt stöd från bankerna har gått till oljebolagen Aker BP, Lundin Energy och Equinor. De tre bolagen letar bland annat nya fyndigheter i området Wisting som ligger nära polarisen.

Bankernas lån till oljebolagen har kunnat fortsätta på grund av vad Fair Finance beskriver som kryphål i deras riktlinjer. Det internationella energirådet (IEA) har slagit fast att all ny utvinning av olja, gas och kol måste upphöra för att det ska vara möjligt att begränsa den globala uppvärmningen i enlighet med Parisavtalets 1,5-gradersmål.

SEB är lite av en annan åsikt när det gäller vad som finansieras.

Annons

”Den räknemetod Fair Finance Guide har använt är missvisande. Fair Finance Guide inkluderar finansiering som inte har med bolagens operativa verksamhet att göra, såsom brygglån för företagsförvärv, samt outnyttjad finansiering, såsom låneramar. Om man ändå använder Fair Finance Guide sätt att räkna vill vi också påpeka att siffrorna sedan den 30 juni har förändrats markant, då en stor del av finansieringen har löpt ut,” skriver SEB i en kommentar till rapporten.

Nordea skriver i sin kommentar att man tycker att det är viktigt att också se till den större bilden. ”Alla måste göra vad de kan för att säkerställa en snabb men kontrollerad omställning. De få bolag i denna sektor som vi fortfarande finansierar har bland de lägsta utsläppen och striktaste regelverken att förhålla sig till. Bolagen har även en viktig roll i att säkerställa stabilitet i energiförsörjningen i vårt närområde, det är inte minst viktigt i oroliga tider som dessa när Europa ställs inför en energikris. Vi ser också konkreta initiativ från bolagen på att ställa om sin verksamhet med minskande utsläpp kommande år och på så sätt påskynda omställningen som samhället behöver,” skriver Nordea och fortsätter:

”Forskning visar tydligt att för att nå målen i Parisavtalet måste vi arbeta aktivt för att få företagen att ställa om. Att exkludera företag löser i sig inte problematiken med bolagens utsläpp utan innebär tyvärr ofta att företagens utsläpp i stället fortsätter hos någon annan aktör eller ägare. Att ställa sig på sidlinjen är inte ansvarsfullt och löser inte klimatutmaningarna samhället står inför.”

Annons

Swedbank betonar att man arbetar målmedvetet med att anpassa verksamheten och skapa förutsättningar för att klara Parisavtalets mål om 1.5 grader. ”Bland annat har vi kraftigt reducerat vår oljerelaterade portfölj, som minskat från 23.5 till 3.5 miljarder kronor mellan 2015 och 2021.
Sedan 2021 ger vi inte längre ny direkt finansiering till okonventionell utvinning av fossila bränslen eller prospektering av nya olje-och gasfält. Nya oljetankers och nya eller expanderande råoljeraffinaderier för transportbränsle ges inte heller direkt finansiering.”

Sedan förra granskningen 2020 har alla storbanker i Sverige skärpt sina riktlinjer. Klart längst har Handelsbanken gått som säger helt nej till utvinning i Arktis.

Här kan du läsa hela rapporten>>

Annons

Annons