Tips: Jens Linders prepperkit de luxe

Taggar i artikeln

Krisberedskap
Jens LinderJens Linder
Realtids Jens Linder Realtid bidrar med tips på ett krisberedskapskit med klass.
Publicerad
Uppdaterad

Ankconfit, hummerkött på burk och torkat renkött. Det är några av de ingredienser som ingår i det beredskapskit som Realtids egen matskribent Jens Linder har tagit fram.

Anders Frick

Krisberedskapsveckan är i full gång och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har valt mat som årets tema. Vi på Realtid vill därför bidra med tips på ett krisberedskapskit med klass.

Grunden för dessa kit är att de innehåller sådant som går att äta eller tillaga utan el samt inget eller bara lite vatten. Men det innebär inte att beredskapskiten samtidigt måste vara tråkiga, utan tvärtom:

– Leta igenom skafferiet och se om ni inte har lite fina konserver som ni kan förbereda. Kanske finns det en lyxig spansk burk med sardiner eller en fransk ankconfit som ni har köpt på någon semester. Måhända har ni också torkad svamp som snälla människor gett er, eller så kan det vara läge att tina den frysta fasanen, eller burken med löjrom, säger Jens Linder, och fortsätter:

Annons

– Om ni inte har några härliga konserver, så finns det en mängd fina produkter exempelvis på ROT-butiken i Stockholm som snart öppnar en filial på NK i huvudstaden, eller i olika saluhallar runtom i landet, säger han.

För att spara på elen – eller tillverka maträtter helt utan el – så tipsar han om att grava lax, göra ceviche och sallader.

– I landet finns numera hundratals gårdsbutiker där det säljs allt från högkvalitativa hemkokta sylter till lagringsbara ostar, torkat kött och torkad korv. Allt som ökar krisberedskapen stöder handverksmaten och förhöjer njutningen, säger Jens Linder.

Annons

Här är Jens Linders tips på lämpliga ingredienser i ett prepperkit de luxe:

Ankconfit
Hummerkött på burk
Torkad Karljohanssvamp
Gåsleverpaté på burk
Riktigt bra risottoris
Hantverksmässig sylt
Torkad hantverksgjord korv
Torkat renkött

Annons